Krever gift-sjekk av Nidelva

I kjølvannet av rapporten som viser økt forurensning i Arendal og Grimstads drikkevannskilde i Rorevannet – ber Arendal Venstre om at Arendal, Froland og Åmli kommuner samarbeider med fylke og fylkesmann om en giftsjekk av Nidelva, melder Agderposten 30. september.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**


(Vidar Fløde [email protected] )

I siste bystyremøte i Arendal var Niva-forsker Dag Berge til stede og la frem resultater fra en stor rapport som var ferdig i sommer, og som viser økt forurensning i det svære Rorevannet som er drikkevannskilde for 65.000 mennesker i Arendal og Grimstad.
Forurensning fra Nidelva til Rore
Ett av funnene var at det er økt forurensning av vann fra Nidelva som renner over i Rore i østre enden av vannet, like ved stedet der Arendal vannverk har sitt inntak.
Det ble også dokumentert at det generelt i Nidelva er en sterk økning av E.coli-bakterier (tarmbakterier) i løpet av de siste årene. Funnet viser at det i 1986 ble målt 0—6 E.colo-bakterier per 100 milliliter i 1986. Men at dette i 2013 er økt til 10—470 E.coli-bakterier per 100 ml.
I bystyremøtet uttrykte Jan Kløvstad (V) sterk uro over opplysningene om den økte forurensningen i vassdraget som renner gjennom Åmli og Froland før det kommer til Grimstad og Arendal – og til orde for at dette må sjekkes næremre.

På direkte spørsmål fra Kløvstad om hvor forurensningen i Nidelva kom fra, fremholdt forsker Dag Berge at det trolig er fra flere steder oppover i elva, og trakk frem tettsteder langs elva – som Blakstad.

Brevet
Nå har bysgruppa til Arendal Venstre sendt en formell henvendelse om saken. Her heter det under overskriften: «Venstre ber om reinare vatn frå Åmli og Froland»:
– Rein luft og reint vatn er heilt grunnleggande. Norsk Institutt for vannforskning har laga rapporten "Analyse av Rore og nedbørfelt" og har etter ønske frå Venstre presentert denne for bystyret i Arendal. Det handlar om drikkevatnet for Grimstad og Arendal, med Rorevann som felles drikkevatnkjelde.

I rapporten kjem det fram fleire viktige og heilt nødvendige tiltak Grimstad og Arendal må gjennomføre — og samarbeide om. Det handlar om bruk av båt, badeforbod, generelt byggeforbod ved Rorevann og Syndlevann, ingen vekst i husdyrhald og næringsverksemd med risiko for utslepp, ingen store idrettsarrangement, sterke restriksjonar for lagring av olje og kjemiske stoff, avfallsfyllingar med meir, – alt dette innanfor sikringssone 1 i Rorevann».

Fylke, fylkesmann og kommuner
I brevet heter det videre: «Venstre i Arendal er også sterkt uroleg for forureininga i og frå Nidelva, og ser urovekkande auke i dei måleresultata som er offentleggjort i Nidelva ved inntaket til Rorevann (ved Bjorsund/oppstuingsområdet ved kroken). Vi vil derfor be Froland og Åmli kommunar, fylkeskommunen og Fylkesmannen om å sørge for å skaffe fram målingsresultat i Nidelva ovanfor og nedanfor Åmli sentrum og sentrumsområda i Froland for å kartlegge om det er utslepp og korleis desse utsleppa kan fjernast». oppfordrer Arendal Venstre i brevet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**