Budsjett 2015: Vige om Venstres budsjett

– Barn og barns behov er Venstres øverste prioritet. Det er barn som strever og som faller utenfor.
Vi ønsker mer penger til barnevernet. Vi ønsker å styrke til tiltak for barn i lavinntektsfamilier, sa Dag Vige i sitt hovedinnlegg under dagens budsjettdebatt i bystyret. Her kan du lese hele innlegget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**


Ordfører, kjære bystyre!

Dag Vige 2011

Foto: WestFoto/Henning Vik

Malala sa i sin Nobeltale: «Jeg har oppdaget at folk beskriver meg på mange ulike måter: Noen kaller meg jenta som ble skutt av Taliban. Noen kaller meg jenta som kjempet for sine rettigheter. Og enkelte kaller meg en Nobelprisvinner nå. Slik jeg ser det er jeg bare en engasjer og egenrådig person som ønsker at alle skal få god utdanning, at det skal være like rettigheter for kvinner og menn og at det skal bli fred over helge kloden». Vi lever i en verden med store utfordringer, ikke minst når det gjelder at barns rett til skolegang og jenters rett til å bestemme over eget liv.

Vi i Kristiansand lever i et by som er velsignet med fred, med like rettigheter for gutter og jenter og der våre barn og unge har gratis skolegang – i minst 12 år. Det har vi virkelig god grunn til å være takknemlige for. Det er av og til både riktig og nødvendig å minne hverandre på det! Men det er ingen grunn til å romantisere rundt vårt samfunns mange suksesser.

For også hos oss er det mennesker som holdes utenfor og ikke har de samme mulighetene til egenutvikling og samfunnsdeltagelse som flertallet. Asylsøkerne har ikke rett til å bestemme hvor en vil bo. Fortsatt sitter 5000 personer med oppholdstillatelse i asylmottak og venter på å kunne begynne et normalt liv, ofte etter å ha ventet i mange år. Tiggerne i Kristiansand er «økonomiske flyktninger» og kan ikke følge opp sine barn hjemme i Romania. Og for noen av våre egne barn vet vi det er vanskelig å fungere i skolen og andre sosiale sammenhenger pga. rusmisbruk og psykiske vanskeligheter for hjemmet. Det fører ofte til økonomisk vanstyre som ytterligere gjør livet krevende.

Når Venstre nå fremmes sitt budsjett, vil jeg nevne noen fokusområder spesielt:

Barn og barns behov er Venstres øverste prioritet. Det er barn som strever og som faller utenfor. Vi ønsker mer penger til barnevernet. Vi ønsker å styrke til tiltak for barn i lavinntektsfamilier. I den neste fireårsperioden ønsker vi også å bruke mer på arbeid med rus- og psykiatri, der vi også er åpne for støtte til frivillige organisasjoner

Vi vil prioritere barna i barnehagene og skolene. Bevilgningene til driften av skolene våre har hvert år de siste 10 årene blitt redusert, etter toppåret 2013. Rådmannens forslag innebærer fortsatt reduksjon, om enn noe mindre enn foreslått for et år siden. Venstre avsetter mer penger til den generelle driften av skolene og til barnehagene i kommunen for å sikre forsvarlig drift og høy kvalitet. Høy lærertetthet er svært viktig for å gi barn og unge god veiledning to godt læringsutbytte. Vi øker også ressursene til tidlig innsats og spesialpedagogiske tiltak i førskolealder.

Venstre ønsker å være pådriver for at klima- og miljø blir tillagt stor vekt i alle beslutninger i kommunen. I budsjettet har Venstre satt av mer penger til:

• Merking og utbedring av gang- og sykkelveier
• Etablering en tilskuddsordning til fjerning av gamle oljetanker i private hager.
• Vi ønsker at det skal utarbeides en arkitekturveileder for fortetting.
• Vi ønsker at kommunen bruker ressurser på dialog med aktører i Kvadraturen for å legge til rette for mer handel, flere arbeidsplasser, kultur, reiseliv, eiendomsutvikling og mer aktivitet i sentrum. Målet er å styrke bysentrums konkurranseevne og gjøre sentrum til et attraktivt oppholdssted

Vi er takknemlig for at bystyret etter forslag fra Venstre tidligere har vedtatt at det skal lages sykkelplan for kvadraturen og at Kristiansand kommune ved fornyelse av bilparken skal velge elbil eller andre miljøvennlige biler, så sant de har nødvendig kvalitet og ytelse. Vi regner etter hvert med å høre hvordan resultatene av dette vil slå ut. De nye elbilene har for lengst bevist sine kvaliteter mht. driftssikkerhet og anvendelighet.

På et senere tidspunkt ønsker Venstre også å ta opp at Kristiansand aktivt må delta i Jernbaneforum Sør. Samarbeidsorganet kjemper for å få til en sammenkopling av Sørlandsbanen og Vestfoldbanen, og at jernbaneutbyggingen må prioriteres høyere.

Herved fremmes Venstres alternative budsjettforslag.

• Venstres alternative budsjett finner du her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**