Budsjett 2015: Vige om biblioteket

– Venstre mener vi må ta denne kostnaden nå. Både fordi det er økonomisk fordelaktig å gjøre, men også fordi det er riktig å bruke ressurser på biblioteket som en svært viktig kulturinstitusjon, sa Dag Vige om Venstres biblioteksatsing i dagens budsjettdebatt om kultursektoren. Les hele innlegget her!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**


Ordfører!

Dag Vige, bystyremøte 031214

Foto: Eva Kvelland

Biblioteket er Kristiansands største kulturinstitusjon. Opp mot en halv million mennesker besøker biblioteket hvert år. Biblioteket er et allsidig og bredt lavterskeltilbud. Her kan en låne bøker og blader, filmer, bilder og musikk. Biblioteket låner ut bøker på ulike språk. Der er en stor barneavdeling. Og har også en stor lokalboksamling. Elever og studenter sitter og arbeider ved datamaskinene. Det arrangeres debatter og holdes. Eldre får opplæring i bruk av internett og nettbank. Der er til og med en egen krok der ungdom kan sitte og spille Playstation. Da jeg besøkte biblioteket i går satt 10-12 tsjetsjenere og moret seg med fotballspillet «UEFA Champions League»!

Men biblioteket har også utfordringer. Der er en del besøkende, ulike mennesker, som ikke gjør bruk av bibliotekets tjenester til det de er tiltenkt. Men bruker det heller som varmestue. Miljøarbeider forteller at noen opptar plasser i mange timer og kan til tider hindre at biblioteket kan gi den service som er ønskelig. Det er beklagelig.

Men en ting er sikkert: Det kulturtilbudet biblioteket gir er verdt å videreutvikle. Det vil Venstre.

I forbindelse med en planlagt modernisert innvendig i regi av kultursektoren, har en sett på nødvendige tiltak på bygget for øvrig som det er fornuftig å gjennomføre samtidig. Det vil være langt billigere om flere forhold kunne oppgraderes når det først skal gjøres bygningsmessige arbeider. Kristiansand eiendom har en kalkyle på 12,5 millioner kroner for nytt ventilasjonsanlegg, nytt varmeanlegg, nye inngangsdører og flere andre nødvendige oppgraderinger.

Venstre mener vi må ta denne kostnaden nå. Både fordi det er økonomisk fordelaktig å gjøre, men også fordi det er riktig å bruke ressurser på biblioteket som en svært viktig kulturinstitusjon.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**