Vil senke terskelen for førstegangsvelgere

Akershus Venstre mener at terskelen til valglokalet bør senkes for førstegangsvelgerne. Dette kan gjøres ved at valgstyret vedtar å opprette lokale for forhåndsstemming på videregående skoler, sier Siri Engesæth, fylkestingsrepresentant for Akershus Venstre. Venstre tar nå opp saken i fylkestinget i Akershus.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

 Venstre vil ha opp valgdeltagelsen blant ungdom.

Venstre vil ha opp valgdeltagelsen blant ungdom.
Foto: Gisle Bjørneby 2011

Valgdeltagelsen blant førstegangsvelgerne i Norge er langt lavere enn blant befolkningen som helhet. I 2009 var valgdeltagelsen på 57%, i 2005 på 55,3 og i 2001 på 54,5%. Til sammenligning var valgdeltagelsen blant alle velgerne på 76,4% (2009), 77,4% (2005) og 75,5% (2001).

I mange år har skoledebatter og skolevalg vært brukt for å øke interessen blant førstegangsvelgere som også er elever på videregående skoler. De siste årene har opplegget rundt skolevalg blitt «profesjonalisert», med felles valgdager, opptelling lokalt, innsending av stemmer til ett nasjonalt register, som registrerer og publiserer landsoversikt og fylkesoversikt — som om dette var det egentlige valget. Både partier, valgkommentatorer og media tar skolevalgene veldig seriøst, og mener de gir viktige signaler om hvordan det vil gå i det ekte valget.

Skoledebattene forut for skolevalgene har derimot høstet mye kritikk. Opplegget har blitt oppfattet som for showpreget, med urutinerte mot rutinerte debattanter, og lite fokus på hva partiene har gjort og vil gjøre, men desto mer på å komme med den kvikke replikken som gjør at man vinner debatten. Forberedelsen til skoledebattene varierer svært fra skole til skole.

I 2011 ble alle de partipolitiske ungdomsorganisasjonene enige om å avlyse skoledebattene, på grunn av massakren av ungdommer som deltok på AUFs sommerleir på Utøya. I stedet ble det avholdt såkalte valgtorg. Foran neste års valg er det uenighet blant organisasjonene om hvorvidt det bør avholdes skoledebatter i samme form som tidligere, eller om man bør fortsette ordningen med valgtorg. Debatten om dette har hatt høy temperatur, og avfødt en mengde leder- og kommentar-artikler i media.

Teksten fortsetter under bildet.

Valgtorg på Nes videregående skole med Unge Venstre på stand

Valgtorg på Nes videregående skole med Unge Venstre på stand
Foto: Sesselja Bigseth

Akershus Venstre mener at terskelen til valglokalet bør senkes for førstegangsvelgerne. Dette kan gjøres ved at valgstyret vedtar å opprette lokale for forhåndsstemming på videregående skoler. Da må Akershus fylkeskommune som skoleeier være positiv til søknader om dette. Ved å ta dette opp nå, i underkant av et år før valget, bør dette gi Akershus fylkeskommune og de lokale valgstyrene god nok tid til å ta forslaget med i sine planer for valgavvikling.

Ved å gi elevene anledning til å forhåndsstemme på skolen de går på vil man nå ut til en svært stor andel av førstegangsvelgerne. Samtidig vil det ikke bety så mye om det er skoledebatt eller valgtorg som arrangeres. Elevene, velgerne, får mulighet til å innhente informasjon om partiene gjennom den ordinære valgkampen; fra partiene selv, fra media, og fra nettsider — og selv avgi stemme når man måtte ønske det i den perioden valglokalet er åpent.

I 2013 er man i den unike situasjon at svært få om noen elever i videregående skole har vært med på skoledebatt og skolevalg tidligere. Dette er en god anledning til å prøve noe nytt; å gi elevene anledning til å forhåndsstemme på skolen de går på. Jeg vil derfor, på vegne av Venstres gruppe i Akershus fylkesting, stille følgende spørsmål:

Vil fylkesordføreren se positivt på søknader som kommer til Akershus fylkeskommune som eier av de aller fleste videregående skoler i fylket, om å opprette valglokaler for forhåndsstemming på videregående skoler i fylket, for elever som har stemmerett ved stortingsvalget 2013?

Kontaktinformasjon:

Siri Engesaeth
Fylkestingsrepresentant for Akershus Venstre, politisk nestleder i Akershus Venstre
Tlf: 901 14675
Epost: siri.engesaeth(alfakrøll)www.venstre.no

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**