Slik vil Venstre sikre verdiskapning og utvikling i Eidsvoll Kommune

Kreativitet, samspill, infratruktur og attraktive arbeidsplasser er bare noen av stikkordene

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


1) Fostre kreativitet: Alle mennesker har noe kreativt i seg. Eidsvoll kommune skal stimulere skaperkraft gjennom hele oppveksten og det å våge å prøve. I barnehager og skoler, elev- og ungdomsbedrifter, og gjennom kulturskoler og frivillige foreninger dyrkes kreativitet og skaperglede, hånd i hånd med takhøyde og toleranse. Det skaper det gode næringsklimaet.

2) Uavhengighet og likebehandling: Venstres folkevalgte arbeider for våre innbyggere og knytter seg aldri til bestemte utbyggere eller næringsinteresser. Vi sier nei til alt som kan minne om personlige fordeler. Vi forsøker alltid å behandle like saker likt, og sørger for at flere bedrifter får anledning til å konkurrere om å levere de beste løsningene.

3) Utvikle attraktive plasser å leve: Flinke folk ser seg ikke bare om etter bra jobber, men gode steder å leve. Derfor satser Venstre på by- og stedsutvikling med mennesket i sentrum. Det skjer gjennom åpne planprosesser, i dialog med næringsliv og interessenter, der innbyggerne likevel har initiativ og styring. Når planen er ferdig, gjennomfører vi gjerne prosjektene som privat-offentlige partnerskap der private aktører velges etter konkurranser.

4) Servicekommuner: Rask og god saksbehandling er viktig for bedriftene. Plan- og byggesaksavdelinger må ha nok kapasitet og kompetanse til at saker blir ferdige innen rimelig tid, etter lovens frister og uten saksbehandlingsfeil. Vi vil videreutvikle kommunens servicetorg som tar imot og følger bedriftens henvendelser gjennom administrasjonen. Liberale kommuner bryr seg om framtida og tar spesielt godt imot og gir veiledning til etablerere og andre med nye ideer til verdiskaping.

5) Lytte og teste: Noen bedrifter er flinke til å kontakte kommunen — og noen er også store nok til at kommunen kontakter dem. Venstre sørger for at de små bedriftene, som ofte verken har tid eller ressurser til å påvirke kommunale rammevilkår, også blir hørt, gjennom åpne dialogmøter eller på andre måter. Gode kommuner tester forslag til regelverk på mange bedrifter og bruker responsen til å forenkle og forbedre før det blir vedtatt.
6) Fond som fødselshjelper: Et etablererstipend, et utviklingstilskudd og framfor alt tilgang på risikovillig kapital kan være avgjørende for om en god, kommersiell idé blir prøvd ut i praksis. Venstre mener kommunen bør ha et nærings- eller utviklingsfond, der avkastningen blir brukt til å støtte nyskaping. Kommunen bør legge til rette for privat investeringsvilje og sørge for at statens virkemidler er kjente og tilgjengelige i kommunen.

7) Samspill med universitet og høgskoler: Forskning er en hovedkilde til innovasjon og nye bedrifter, mens evne til å se kommersielt potensial ofte er mangelvare i akademiske institusjoner. En kommune med sterk påvirkning av Venstre-politikere, arbeider aktivt for å skape møteplasser mellom næringsliv og akademia, stimulerer til etablering av nettverk og legger til rette for at gode ideer tas videre.

8) Åpen for det nye arbeidslivet: Kommunene på Øvre Romerike, bør gå gjennom innkjøpsreglement og andre regelverk for å sikre at mindre og nye virksomheter, enten de er enkeltpersonforetak, små aksjeselskaper eller organisert på annet vis, ikke utelukkes fra å delta i konkurranser om leveranser til det offentlige. Der det er mulig, bør kommunene sørge for at offentlige innkjøpskonkurranser kan deles opp slik at også mindre bedrifter kan gi tilbud. Der det offentlige driver virksomhet i konkurranse med private, skal vilkårene være like.

9) Forberedt på grønn framtid: Alle store, framtidsrettede bedrifter er godt i gang med å tilpasse seg strenge miljøkrav som må komme, og noen er enda bedre: De beste har funnet ut at de både kutter kostnader og tjener mer penger gjennom grønn omstilling og innovasjon. Enkelte kommuner forsinker omstilling i eget næringsliv ved ikke å stille grønne krav, mens liberale kommuner taler tydelig om hva som trengs for å være konkurransedyktig i framtida. En metode er å varsle at det om noen år fram i tid bare vil bli kjøpt inn varer og tjenester fra bedrifter som er “Miljøfyrtårn” eller har en annen form for enkel miljøsertifisering, samtidig som kommunen legger til rette for at det er lettest mulig for bedriftene å sertifisere seg.

10) God infrastruktur i bunnen: Tilgang på nye næringsarealer, godt vedlikeholdte veier, effektivt kollektivtilbud, rask og god bredbåndskapasitet og et oppgradert og klimatilpasset vann- og avløpsnett er eksempler på infrastruktur og tjenester som må være på plass for at kommunen skal være attraktiv for næringslivet. Dette er store oppgaver og viktige oppgaver. Verdiskaping i framtiden krever derfor framsynte politikere og tilstrekkelige investeringer allerede i dag. Venstres næringspolitikk kjennetegnes av like stort fokus på det som må skapes som det som allerede er etablert.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**