Innlegg: Innsyn i Kontrollutvalget

Vi har tidligere skrevet om at Eidsvoll Venstres kommunestyrerepresentant Knut Bakkehaug 18.juni tok opp den lemfeldige praksisen knyttet til innkallelser, sakslister og protokoller fra kontrollutvalget. Idag har Bakkehaug et innlegg om temaet i EUB. Les det her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Innsyn i Kontrollutvalget

I forbindelse med at kommunestyret valgte nytt kontrollutvalg tidligere i år, der de samarbeidende partiene Ap og FrP skaffet seg flertall ved hjelp av Bydelista har Venstre sett nærmere på muligheten for innsyn i og åpenhet rundt Kontrollutvalgets virksomhet. Resultatet var nedslående.

I kommunestyrets møte 18.juni ga jeg administrasjonen resultatet av Eidsvoll Venstres undersøkelse: Hverken innkallelser og sakslister til eller protokoller fra møtene i Kontrollutvalget er tilgjengelige på Kontrollutvalgets fane på møtekalenderen på kommunens hjemmeside. Det mangler også møtedatoer i møtekalenderen. Protokollene er tilgjengelige, men som referatsaker på kommunestyrets fane (på sakslistene og i protokollene). Du kan lese mer om våre funn på Eidsvoll Venstres hjemmeside (artikkel 18. og 19.06).

Knut Bakkehaug i Eidsvoll Venstre

Foto: Venstre

Hvorfor er denne praksisen alvorlig? Fordi både du som innbygger i Eidsvoll, media og ikke minst folkevalgte representanter etter loven har krav på innsyn i Kontrollutvalgets virksomhet. Når man ikke vet at det er et møte, hvor det er eller hva som skal behandles sier det seg selv at muligheten for innsyn ikke er tilstede (før i ettertid, når protokollen legges ut med papirene til kommunestyret). Med en slik praksis er heller ikke åpenheten rundt Kontrollutvalgets virksomhet den beste.

Jeg vil gi honnør til rådmann Brynhild Hovde for at hun i kommunestyret 18.06 sa at administrasjonen var klar over manglene på Kontrollutvalgets side. Hun lovet å rydde opp i saken.

Venstre mener åpenhet og innsyn i folkevalgtes virksomhet er en forutsetning for et levende demokrati. Slik åpenhet og innsyn har vært praktisert av Kontrollutvalget i Eidsvoll (i hvert fall siden valget 2011) er det åpenbart kritikkverdig. Vi stoler på at rådmannen nå rydder opp, men Venstre kommer til å følge ekstra nøye med på Kontrollutvalgets virksomhet fremover. Spesielt fordi de samarbeidende partiene har flertall — og dermed kommer til å kontrollere seg selv. Også dette er svært uheldig, men det er en politisk avgjørelse av kommunestyrets flertall å sette sammen Kontrollutvalget på denne måten.

Knut Bakkehaug
Kommunestyrerepresentant Venstre

Les også våre artikler Kontrollutvalgets hemmelige liv og Lover bot og bedring.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**