Høyre svikter oss alle

Mandag ble det klart at Høyre har sviktet den liberale rettsstaten. Det er mildt sagt skuffende.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Følgende leserinnlegg er sendt til avisene på Romerike:

Sesselja Bigseth

Sesselja Bigseth

Mandag ble det klart at Høyre har sviktet den liberale rettsstaten. Partiet har inngått en avtale med Arbeiderpartiet som innebærer en innføring av datalagringsdirektivet i Norge. Dermed vil snart all informasjon om hvem du ringer, tekster eller sender e-poster til, når det skjer, og hvor både du og mottaker befinner deg når det skjer, bli lagret. Denne masselagringen om hver enkelt av oss vil skje uten at vi er mistenkt for noe som helst.

Høyre ynder å fremstille det som om de har vunnet en seier over Arbeiderpartiet, men sannheten er at datalagringsdirektivet ikke kunne ha blitt gjennomført uten Høyres støtte. Bortsett fra Arbeiderpartiet, og nå altså Høyre, er alle partier på Stortinget mot en innføring av datalagringsdirektivet.

Høyre forsøker å selge inn avgjørelsen ved å hevde de har styrket personvernet. Dette er feil. En massiv lagring av alle borgeres kommunikasjonsmønster kan aldri bli en styrking av personvernet. Tvert om, det er en alvorlig trussel — en trussel mot retten til privat kommunikasjon, mot personvernet, mot rettsstaten og mot vår sikkerhet. Gang på gang har vi fått bevist hvor lett sensitiv personopplysninger kan komme på avveie. Likevel tror Erna Solberg det er mulig å vedta sikker lagring, til tross for at eksperter på kvalitet og sikkerhet i datakommunikasjon hevder at det både teknologisk og økonomisk er nærmest uoverkommelig å sikre slike enorme mengder med datatrafikk.

Høyre har i avtalen riktignok fått gjennomslag for noen personvernstiltak, dog mot at de godtar datalagringsdirektivet. Enhver styrking av personvernet er et gode, men vi skal ikke la oss forlede til å tro at dette har noe som helst med datalagringsdirektivet å gjøre. Det hjelper så lite når Høyre med den ene hånden får gjennomslag for enkelte personvernstiltak mens de med den andre hånden røver til seg vår alles rett til privat kommunikasjon.

Venstre skjønte tidlig hvilken fare datalagringsdirektivet var personvernet. Vi sa derfor som første parti klart og tydelig nei til datalagringsdirektivet allerede i 2006. Venstre har også vært aktive i å finne reelle alternativer til datalagringsdirektivet. Nylig leverte Venstres stortingsrepresentanter Trine Skei Grande og Borghild Tenden inn et forslag til Stortinget for å forbedre både personvernet og politiets ressurser uten at man behøver å gå inn for lagring av alle norske borgeres trafikkdata.

Vi i Venstre har trodd at Høyre delte idealene om at det er borgerne som skal kontrollere staten og ikke omvendt. Jeg innser nå at vi har tatt feil. Høyre kunne valgt å forhandle med Venstre, FrP og resten av motstanderne mot datalagringsdirektivet for å skape et flertall på Stortinget for gode personvernsløsninger. Istedet valgte de å svikte både sitt eget prinsipprogram, de borgerlige verdier, og vår felles rettsstat. Det er mildt sagt skuffende.

Hvor står Nes Høyre i denne prinsippielt viktige saken? Står de for de borgerlige verdier slik vi kjenner dem, med tillit til enkeltmennesket og respekt for rettsstatens prinsipper? Eller mener de som moderpartiet at alle nesbuer er potensielle kriminelle og at informasjon om kommunikasjonen vår derfor skal lagres?

Sesselja Bigseth
Nes Venstre

29. mars 2011

(Sesselja har tidligere skrevet om datalagringsdirektivet her.)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**