Eldreomsorg i Nes

Venstre mener det mangler trinn på omsorgsstigen i kommunen. Det vil vi gjøre noe med.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Følgende leserinnlegg har stått på trykk i Raumnes:

Eit best mogleg samfunn for alle – også for dei eldre.

Nes kommune har mye god eldreomsorg, både i form av institusjonsplasser og hjemmebaserte tjenester. Dessverre er antall institusjonsplasser blitt redusert en del de siste årene pga kommunens økonomiske situasjon.

Ekstramilliarden som statlig myndighet bevilget kommunene for 2011, ble av et enstemmig kommunestyre vedtatt benyttet til styrket omsorgstilbudet. Dette gjorde det mulig å opprettholde noen ekstra institusjonsplasser i forhold til vedtatt nedbemanning, og som gjorde situasjonen noe mer fleksibel. Venstre uttrykte ved kommunestyrebehandlingen av denne saken i juni at administrasjonen burde legge vekt på dette behovet også ved planlegging av neste års budsjett, selv om det ikke kommer noen ekstrabevilgninger fra staten.

Nes Venstre mener imidlertid at omsorgstjenesten i Nes mangler flere trinn på den såkalte "omsorgsstigen". Det burde vært etablert flere institusjonsplasser for eldre som ikke trenger sykehjemsstandard, men som synes det å bo hjemme er både ensomt og utrykt. Selv om hjemmebaserte tjenester er godt utbygd, kan en slik tjeneste på langt nær gi tilstrekkelig omsorg til de eldre hjemmeboende. Mange ønsker seg derfor til en omsorgsinstitusjon hvor de føler trygghet og har felleskap med andre. Erfaring viser da også at opphold i slike enklere institusjoner reduserer behovet for full sykehjemsplass med flere år i forhold til de som må bo hjemme. På sikt vil derfor slike løsninger også være mindre kostnadskrevende for kommunen.

Det er ledige rom og sengeplasser ved Nes sykehjem som burde kunne omgjøres til omsorgsboliger for lengre opphold, og såkalte trygghetsplasser for kortere avlastningsbehov. Andre enn kommunen selv har

Øystein Smidt

Foto: Birger Areklett

fortjenestefullt forsøkt seg med et slikt tilbud, men dette tilbudet har også vært avhengig av en viss støtte fra kommunen. Når Nes kommune nå etter hvert får nedbetalt sitt underskudd, bør det være økonomi til å etablere slike ordninger, og Nes Venstre vil arbeide for at dette kan realiseres i nær fremtid.

Nes Venstre
Øystein Smidt

Les mer: Sosialt ansvar: Velferd med omsorg og verdighet

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**