Venstre kritisk til ny abortforskrift

Fra 1.1.2008 blir alle kvinner som får utført abort registrert i et avidentifisert register, uten at kvinnene blir bedt om samtykke.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Truer personvernet
– Avidentifisert registrering av alle kvinner som tar abort svekker personvernet og kvinnens rett til abort, sier Venstres helsepolitiske talsmann Gunvald Ludvigsen.

– I samfunnets iver etter å kartlegge befolkningen risikerer vi at folk mister tillit til helsevesenet. Engstelse og utrygghet kan oppstå når opplysninger som er gitt i fortrolighet til helsepersonell blir videreformidlet til et sentralt register uten at pasienten har samtykket i det eller vet om det, sier Ludvigsen.

Opplysningene finnes allerede
Venstre deler Datatilsynet sitt syn i at man ikke trenger et nytt register for å nå formålet om mer kunnskap om praktisering av abortloven, evaluere tiltak mot uønsket abort og svangerskapsavbrudd og forbedre kvaliteten i behandlingen av kvinners reproduktive helse. Disse opplysningene finnes allerede anonymisert i Nasjonalt Pasientregister og Medisinsk Fødselsregister.

Skuffet over regjeringen
– Det er bare å registrere at den sittende regjering lar forskningsformål gå foran personvern. Et anonymisert register er klart mindre inngripende enn et identifiserbart register og opplysningene her vil likevel kunne brukes i forskningsøyemed, avslutter Gunvald Ludvigsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**