– Skuffet over revisjonspliktutvalget, håper på Regjeringen

Venstres næringspolitiske talsmann Leif Helge Kongshaug er skuffet over at flertallet i det regjeringsoppnevnte utvalget som skulle vurdere fritak for revisjonsplikt for små bedrifter har konkludert med at revisjonsplikten bør bestå. – Dette er stikk i strid med utviklingen i de fleste EU-land som nå avvikler eller begrenser revisjonsplikten. Resultatet blir fort at mange norske bedrifter flagger ut til for eksempel Sverige eller at nordmenn oppretter selskaper der i stedet for her hjemme, slik vi har sett en utvikling med såkalte NUF-selskap spesielt i Storbritannia, sier Kongshaug.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Kongshaug håper nå at Regjeringen følger mindretallet i utvalget som foreslår av avskaffe revisjonsplikten for de minste bedriftene. – Spesielt med tanke på at hele utvalget foreslår en mye mindre omfattende ordning dersom revisjonsplikten avskaffes, enn det for eksempel et enstemmig tilsvarende svensk utvalg har foreslått, burde dette være mulig for regjeringen å følge opp. Mens det svenske utvalget foreslår at revisjonsplikten skal oppheves for alle med mindre enn 50 ansatte, begrenser det norske utvalget dette til 10 ansatte.

Møte, mennesker

Foto: Microsoft

Håper på Sylvia
— Jeg håper, men tviler, sier Kongshaug, som viser til at den sittende regjering så langt har utmerket seg med en rekke direkte næringsfiendlige forslag ikke minst når det gjelder innenfor skattepolitikken og skattelovgivningen. Selv de såkalte forbedrede rettigheten for selvstendig næringsdrivende, ble jo overfinansiert av de selvstendig næringsdrivende selv, påpeker Kongshaug. – Jeg vil imidlertid gi den nye næringsministeren en mulighet til å vise at hun har større påvirkningskraft overfor finansministeren enn det hennes forgjengere hadde. Det skal ikke spesielt mye til, konstaterer Kongshaug.

Forenklingsreform
En avskaffelse av revisjonsplikten for de minste bedriftene vil både være en forenklingsreform og økonomisk besparende for norsk næringsliv. I Sverige har utvalget som der har foreslått å avvikle revisjonsplikten for alle ikke-børsnoterte aksjeselskaper med mindre enn 50 ansatte beregnet at det vil gi årlige innsparinger på nærmere 6 mrd. svenske kroner.

Kongshaug viser til at den svenske regjeringen har satt seg selv et mål om å redusere rapporteringspresset og byråkratiet for små bedrifter med minst 25 % innen 2010.
Et ledd i dette arbeidet er å avskaffe revisjonsplikten for småbedrifter. Den svenske regjeringen har nå under behandling et forslag hvor det foreslås at bare rundt 4 % av alle aksjeselskap i Sverige skal ha revisjonsplikt. Bare de største selskapene skal omfattes av revisjonsplikt; bedrifter som er børsnoterte og/eller de bedrifter som oppfyller mer enn ett av følgende vilkår:
Mer enn 83 millioner kroner i omsetning
Mer enn 41,5 millioner kroner i balanse
Flere enn 50 ansatte

Dette er samme regler og grenseverdier som finnes i en del øvrige EU-land som Nederland, Storbritannia og Tyskland, og som er under endering i de øvrige nordiske land med det første.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**