Svensk overvåkningslov truer norsk rettssikkerhet

Venstres sentralstyre er sjokkert og bekymret over den nye signalspaningsloven (FRA-lagen) som er blitt vedtatt i Sverige.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Loven gir Försvarets radioanstalt rett til å overvåke innholdet i all data- og telekommunikasjon som passerer Sveriges grenser, og vil derfor også omfatte mye av internettrafikken til og fra Norge.
FRA-lagen gir Försvarets radioanstalt mulighet til å bedrive overvåkning av hvem som helst, når som helst og uten at det en gang foreligger konkret mistanke.

 Svenske myndigheter ser deg - også i Norge.

Svenske myndigheter ser deg – også i Norge.

Massiv kritikk
Loven har fått massiv kritikk i Sverige, blant annet for å bryte med pressens behov for kildevern og retten til fortrolig kommunikasjon. Googles Peter Fleischer har sammenlignet loven med internettkontrollsystemer som finnes i Kina og Saudi-Arabia. Selv det svenske sikkerhetspolitiet Säpo har vært usedvanlig kritiske til loven, som de betegner som "rettsusikker og helt fremmed for vår statsskikk".

 Venstre krever rett til fortrolig kommunikasjon.

Venstre krever rett til fortrolig kommunikasjon.
Foto: Microsoft

I strid med EMK?
Det er også blitt hevdet at loven kan være i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjonen, men en eventuell avklaring fra domstolen i Strasbourg kan ta lang tid. Finske myndigheter har allerede uttrykt stor uro for hva loven kan ha å si for finske borgere, i og med at mye av data- og telekommunikasjonen i de nordiske landene går gjennom Sverige.

Stoltenbergs ansvar
Venstre mener regjeringen Stoltenberg snarest må kartlegge omfanget av den svenske FRA – lagen, og hvordan den vil gripe inn i nordmenns internetthverdag. Regjeringen må komme med tiltak for å beskytte nordmenns integritet og private kommunikasjon fra den svenske politistaten.
Venstre ber regjeringen utrede på hvilken måte og i hvor stor grad den svenske loven truer personvernet og rettssikkerheten til norske borgere.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**