Moralsk fallitt av Finn Bergstrøm

Det er sikkert flere enn oss som satt igjen med åpen munn etter å ha lest intervjuet med Finn Bergstrøm i EUB lørdag 06.oktober, mangeårig grå eminense i Eidsvoll Arbeiderparti. Det er mange uttalelser og angrep i intervjuet som det er grunn til å gripe fatt i. Blant annet angrepene på Senterpartiet, og på Bjørn Erik Hjort (Ap), varaordfører 2007 – 2011.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Ja, vi husker fra da vi startet med å interessere oss for politikk midt på 1980-tallet. Da var Bergstrøm blitt etatsjef i Eidsvoll, samtidig som han satt i formannskapet for Ap. En uheldig sammenblanding, mildt sagt. Heldigvis sørget lovgiverne for at man som etatsjef ikke samtidig kan være sin egen arbeidsgiver.

Det er mange uttalelser og angrep i intervjuet som det er grunn til å gripe fatt i. Han siteres på at Aps eks-samarbeidspartner Senterpartiet bedriver «politisk horeri», ved at SP «tusker til seg en rekke posisjoner velgerne mente de ikke skulle ha». SP har altså solgt seg til høystbydende. Da må det finnes en kjøper. Den kjøperen er Eidsvoll Ap. Hvis Bergstrøm mente at handelen var for dyr, har han vel sagt fra internt. Men om handelen ikke ble noe av ville Ap havnet i opposisjon. Noe vi mener ville vært bra for Eidsvoll.

Bergstrøms uttalelser er merkverdige på en annen måte. Det er lenge siden noe parti hadde rent flertall i Eidsvoll. Men når ingen har flertall må noen samarbeide. På den ene side er det naturlig at Ap, SV og SP samarbeider. Disse har mye til felles politisk, og styrer som kjent landet på 8.året. Men lokalt er det sikkert ikke fullt så enkelt. Men hvordan mener Bergstrøm at vervene i kommunepolitikken skulle fordeles, om ikke ved samarbeid?

Alternativet til formannskapsmodellen, som altså fordrer samarbeid, er å innføre parlamentarisme. Vi forstår godt at Bergstrøm og andre i Ap er frustrerte over sine samarbeidspartnere. Da det rødgrønne flertallet i Eidsvoll ble skapt i 2007 var det SV som ikke ville ta ansvar og skape flertall for budsjett. Nå er det SP som bryter ut på hva Bergstrøm kaller en bagatell. Han sier: «Det er ikke ett punkt i samarbeidsavtalen mellom de to partiene som er brutt.» Det er mulig at Bergstrøm har rett, men det vet ingen. For avtalen mellom de tre partiene er ikke offentlig. Som om Soria Moria-erklæringen skulle vært hemmeligholdt, for å ta en relevant sammenligning.

Bergstrøm sier at Eidsvoll nå har den ordføreren kommunen skulle hatt for fem år siden. Vi skal ikke uttale oss om interne prosesser i Ap, annet enn at et flertall valgte Bjørn Erik Hjort som listetopp. Og at partilagene fra Sørbygda deretter trakk alle sine kandidater. Demokrati? Madsen er valgt som ordfører ut 2015, men han kan fort bli en ordfører uten resultater og samarbeidspartnere. For Ikke bare har Ap mistet sine flertallskamerater, men inviterer også «erkefienden» FrP til budsjettsamarbeid.

Bergstrøms uttalelser bidrar ikke til forsoning eller brobygging blant de rødgrønne, og slik sett legger han sten til byrden for ordføreren. I gamle dager fantes det et godt uttrykk for hva Bergstrøm har bedrevet i EUBs lørdagsintervju; brønnpissing. EUB kaller Finn Bergstrøm en retorisk mester. Vi kaller intervjuet en moralsk fallitt. Ikke bare for Bergstrøm, men for Eidsvoll Aps styringsdyktighet.

Knut Bakkehaug, gruppeleder Eidsvoll Venstre

Per Aage Pleym Christensen, Venstre-medlem

(Innlegget ble trykket i EUB 09.oktober 2012).

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**