Uttalelse: Lokaldemokratiet har talt – kvoteflyktninger fra Syria er velkomne!

Foto: Morten Skåningsrud

Krigen i Syria er nå i sitt femte år. 7,6 millioner syrere er internt fordrevne i sitt eget hjemland. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger, er det til sammen over 3,9 millioner registrerte syriske flyktninger i nabolandene Tyrkia, Libanon, Jordan, Egypt og Irak.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

2 millioner flyktninger fra Syria oppholder seg i Tyrkia. Libanon, et land på størrelse med Rogaland, har tatt imot 1,2 millioner flyktninger. Libanon har i perioder tatt imot rundt 10.000 flyktninger i uken. Hver fjerde Libanesiske innbygger er nå en flyktning fra Syria, hvorav brorparten oppholder seg som leilendinger under uverdige forhold i provisoriske flyktningeleirer.

Situasjonen er gjentatte ganger beskrevet som en av de verste humanitære krisen siden andre verdenskrig.

Flyktningkonvensjonen legger særlig vekt på viktigheten av internasjonal byrde- og ansvarsfordeling for å unngå de negative konsekvenser en slik massiv flyktningestrøm ville kunne ha på mottakerlandene. Den voldsomme belastningen på Syrias naboland kan føre til ytterligere svekket stabilitet i området, en situasjon som vil kunne få alvorlige sikkerhetsmessige konsekvenser også i Europa.

Verdenserklæringen om menneskerettigheter fastslår retten til en sosial og internasjonal orden som kan ivareta de andre grunnleggende rettigheter og friheter som er uttrykt i denne.

Syrias naboland og FNs høykommissær for flyktninger opplever hittil svært liten vilje fra Norge og Europa til å leve opp til dette ansvaret. Kun 2 % av flyktningene utenfor Syria er blitt tatt imot andre steder enn i nabolandene.

UDI og Justisdepartementet hevdet blant annet i august 2014 at kapasitetsproblemer i kommunene forhindret dem i å ta imot 123 syke og skadete syrere. Men flere norske kommuner, som Bergen, Trondheim, Oslo, Stavanger, Tromsø og Larvik, har ytret et ønske om å ta imot disse, og slik leve opp til Norges internasjonale forpliktelser. Flere kommuner reagerte ytterligere på at de aldri fikk forespørsel om dette i utgangspunktet.

Et krafttak for flyktninger fra Syria ville ikke vært uten presedens i Norge. Under balkankrigen på nittitallet gav Norge på kollektivt grunnlag 13.000 bosniere midlertidig beskyttelse, senere fikk også 8000 Kosovo-flyktninger det samme.

Samarbeidsavtalen som ligger til grunn mellom Venstre, Krf og regjeringspartiene slår fast at Norge skal leve opp til sine internasjonale forpliktelser og hjelpe flyktninger. I Venstres stortingsprogram for 2013-2017 ønsker man videre å øke antallet kvoteflyktninger fra FN.

Flere hundre tusen mennesker risikerer livet sitt i krysningen av Middelhavet, mange av disse kommer fra Syria. I dag er Italia stilt som eneste ansvarlig for redningsaksjoner. Venstre mener at dette er et felles europeisk ansvar, og at man må gjennomføre en redningsaksjon i samarbeid med flere land på et humanitært grunnlag.

Det norske lokaldemokratiet har talt. Venstre støtter opp om et norsk krafttak for å leve opp til forpliktelsene nedfelt i Flyktningkonvensjonen og Verdenserklæringen om menneskerettigheter, og for å sikre flyktninger fra Syria de grunnleggende rettigheter og friheter fratatt dem som følge av konflikten. Et slikt krafttak fordrer statlig finansiering.

Venstre ønsker:

  • at Norge tar imot minst 10.000 kvoteflyktninger fra Syria i løpet av 2015 og 2016
  • at statlige myndigheter i større grad aktivt oppsøker potensielle vertskapskommuner for disse
  • å styrke det norske humanitære bidraget i regionen rundt Syria
  • gi et signal til EU om at Norge ønsker å delta i en felles innsats for å sikre en bedre byrdefordeling i Europa
  • jobbe for å redde flyktninger i havsnød
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**