Svar til Høringsgruppen for bevaring av småhusbebyggelse på Sørumsand

Foto: Sørum Venstre

I svar til Høringsgruppen gir Bjørn Brodwall uttrykk for Sørum Venstres standpunkt til områdeplan av Sørumsand.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

På vegne av Sørum Venstre bekrefter jeg at vi deler de synspunktene som fremkommer i Høringsgruppens uttalelse av 30.04.2015, både når det gjelder kritikk av konsekvensutredningen og av kommunens saksbehandling. Vi deler også hovedsynspunktene i de innspillene som Høringsgruppen kommer med. Vårt standpunkt på flere av disse områdene fremgår av min e-post av 15. april i år til deg.

 

Høringsgruppen påpeker områder der konsekvensutredningen enten er feil, selvmotsigende, for snevre og/eller subjektive. Vi mener at årsaken til dette starter før konsekvensutredninger ble gjennomført: Helt siden det såkalte SNU ble opprettet i kommunen ved årsskiftet 2011/12 har vi fremhevet at man må reise en prinsipiell debatt om hva man ønsker at Sørum kommune skal stå for, hva som er kommunens identitet, hvordan man vil utvikle kommunen. Slike temaer har man bare sporadisk berørt, og en reell debatt er etter vår mening forsømt. Resultatet er at politikere ikke har gitt klar bestilling hverken til egen administrasjon eller til konsulenter når man har bedt om innspill og utredninger i forbindelse med planarbeid.

 

Vi har ment at en slik overordnet debatt burde ha ligget i forkant av kommuneplanarbeidet nå i forbindelse med rullering. Vi har ment at det er feil at områdeplanforslaget har foreligget før arbeidet med rullering av kommuneplanen er avsluttet. Det har vi ment fordi en områdeplan lett vil kunne bli mer konkret og snever enn den helheten som forutsettes vurdert i en kommuneplan. Derved kan slike områdeplaner bli mer styrende på en kommuneplan enn den fortjener å bli. En av mange sider av dette synes jeg Høringsgruppen får svært godt frem i høringsuttalelsen når det påpekes at en befolkningsvekst i Sørumsand kan føre til store ulemper i Lørenfallet og Fetsund hvis ikke det skjer en utbygging av buss- og togforbindelse i samme takt. Ved utformingen av kollektivtrafikk og samferdsel kan kommunepolitikere bare utøve innflytelse gjennom dialog med regionale og sentrale myndigheter. Kommunepolitikerne har ikke beslutningsmyndighet på dette området. Da blir det uheldig om kommunepolitikere fatter beslutning uten å se konsekvensene av de rammebetingelsene man lever under.

 

Konsekvensen som Sørum Venstre har trukket av disse rammebetingelsene, fremgår av vårt kommunevalgprogram for kommende periode. Der står bl.a.:

 

Før nye områder åpnes gjennom kommuneplan for øket boligbygging må innbyggerne sikres et godt kollektivtilbud og vekst i lokale arbeidsplasser.

Sørum Venstre vil i kommende kommunevalgsperiode i samarbeid med nabokommuner påvirke regionale og sentrale myndigheter for å forbedre offentlig kommunikasjon i Sørum.

Sørum Venstre vil

  • styrke tilbudet av matebusser inn til alle kommunens togknutepunkter,
  • fortsette arbeidet for styrking av Kongsvingerbanen og Hovedbanen.

 

Vi mener at rekkefølgen på politiske debatter og beslutningsprosesser er svært viktig for sluttresultatet. Vi mener derfor det er betydelig sammenheng mellom planprosessen som Høringsgruppen omtaler i punkt II og resultatene som kommer ut av planprosessen. Det er etter Sørum Venstres syn mye av årsaken til at man får slike motsetningsfylte resultater som Høringsgruppen fremhever i punkt I i sin uttalelse. Vi synes Høringsgruppen har foretatt en meget solid og svært velbegrunnet vurdering av forslag til områdeplan.

 

I noen artikler som jeg har skrevet i lokalpressen har jeg gitt uttrykk for hva som er Sørum Venstres standpunkt på disse områdene. Den første av disse ble skrevet i januar 2014 da det første forslaget til utbygging av Linjekvartalet forelå. Artikkelen var selvsagt foranlediget av det prosjektet, men det som var vår agenda, var å få frem det prinsipielle knyttet til politisk planbehandling dersom man skal utvikle kommunen i overensstemmelse med verdier som man ønsker å ivareta. Den andre artikkelen er skrevet nå i juni og er foranlediget av det som etter vår oppfatning er eksempler på flere uheldige politiske beslutninger og manglende helhetlig planarbeid. Jeg vedlegger disse to artiklene, da de omtaler Sørum Venstres standpunkt til flere av de temaene som tas opp av Høringsgruppen.

 

Avslutningsvis oppsummerer jeg noen punkter som Venstre har stått på i inneværende periode og som man fortsatt vil arbeide for i kommende periode:

 

  • Vi vil ikke støtte flerleilighetsbygg i etablerte villaområder. Vi ønsker heller ikke at kommunale plandokumenter skal åpne opp for en slik mulighet på sikt. Det vil kunne muliggjøre utbyggeres enkeltoppkjøp av eiendommer.
  • Vi vil ikke ha utbygging i randsonen langs Glomma. Det vil ha dramatiske miljøkonsekvenser. I tillegg har dette området en betydelig frilufts- og rekreasjonsverdi som må bevare sitt preg som uberørte naturområder.
  • Før utbyggingsprosjekter tillates igangsatt, ønsker vi utredninger der man ikke bare vurderer konsekvensene lokalt der utbyggingen skjer, men også der man ser på større sammenheng i forhold til samferdsel, understøtting av lokalt næringsliv og arbeidsplasser, miljøhensyn, krav som demografisk forskyving krever av infrastruktur m.v.

 

Vi håper dette svaret sammen med vedleggene og vårt tidligere svar pr e-post gir et bilde av hva Sørum Venstre vil arbeide for dersom vi får tilstrekkelig tillit og styrke til å fremme vår synspunkter.

 

Vi mottar gjerne tilbakemelding eller ytterligere spørsmål dersom det er ønskelig.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**