Næringslivsutvikling i Sørum

(Foto: Dreamstime.com)

Følgende innlegg stod på trykk i Indre 31.08.2015

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Sørum Næringsforum (SNF) har invitert til debatt om næringslivsutvikling 1. september i rådhuset. SNF er en forening der noen av kommunens næringsdrivende er medlemmer, men på langt nær alle.

Den offisielle debatten om næringslivet i Sørum har skjedd gjennom Sørum Næringsutvikling (SNU), et samarbeidsorgan mellom SNF og kommunen. Sørum Venstre hadde innvendinger til etablering av SNU før opprettelsen. Årsaken var rollesammenblanding mellom politikere og næringsliv. Vi mente også at organiseringen ville påføre kommunen unødige kostnader. Da SNU likevel ble besluttet, valgte Sørum Venstre å delta på samme måte som Høyre opprinnelig gjorde, for å være konstruktive.

I SNUs klimagruppe der jeg har deltatt for Sørum Venstre, har Svein Haagenrud gjort en stor innsats, bl.a. med Grønt Flagg og utvikling av planer for et energikontor. Sørum Venstre vil arbeide for at dette blir videreført i neste kommunestyreperiode. Det er mitt syn at kommunen har sviktet ved ikke å hente frem prosjekter for å synliggjøre nytteverdi av å etablere energikontor. Ny klimaplan har gittgode føringer, men vi savner en rapport om resultater av forrige plan. Uten en samlet revisjon av for tidig arbeid vil nye planer fort kunne bli skrivebordsplaner. Som Jane Bråten skriver i RB 25/8, er det ikke nok å kalle en spade en spade. Man må også vite hvordan den brukes, sier hun. Men det er heller ikke tilstrekkelig: Man må også ta spaden i bruk.

Mange av temaene som er tatt opp av SNU, er viktig å videreføre. Men SNU er ikke representativt når flere av næringslivets aktører og flere partier ikke deltar.

Sørum Venstre ser ikke SNU som fremtidens svar på hvordan å tilrettelegge god næringslivspolitikk og et godt samarbeid med kommunens næringsliv. Sørum Venstre mener at SNU bør gis et sluttoppdrag: Utarbeid rapport som angir konkrete prosjekter SNU har arbeidet med, med oversikt over resultater og over hva SNU har kostet kommunen i perioden 2011-2015.

Det nye kommunestyre må avgjøre hvordan næringslivet skal ivaretas og utvikles. Målet må være et bredt og inkluderende arbeid der næringslivet blir hørt. Her er selvsagt SNF ett viktig talerør. Samtidig må politikere klargjøre rammer for å ivareta og utvikle næringslivet i kommunen. På det området gjenstår etter vårt syn mye.

Bjørn Brodwall

leder for Sørum Venstre

3. kandidat ved kommunevalget

Faktaopplysning:

Grønt Flagg (Foundation for Environmental Education) er en internasjonal miljøsertifiseringsordning rettet mot barnehager, grunnskoler, videregående skoler og folkehøgskoler. Formålet er å sikre bærekraftig utvikling gjennom miljøopplæring.

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**