Venstres svar til Kommunalt Foreldreutvalg

Foto: StockSnap.io

Sørum Venstre har mottatt noe kritikk fra Kommunalt Foreldreutvalg i forbindelse med utsendt spørreskjema om skolene i Sørum i forkant av valget. Vi ønsker derfor å legge ut våre svar her, slik at dette skal være tilgjengelig for alle. Noe av kritikken har vært at vi ikke har holdt oss til oppsettet for spørsmålsstillingen; vi valgte å svare fortløpende og direkte i skjemaet, noe som ofte er vanlig ved Questback. Vi ønsker likevel å beklage dersom dette ble oppfattet som vanskelig å fortolke.

Venstre har alltid vært og vil alltid være opptatt av skolen og at innholdet i skolen skal være utviklende og skape læring for hver enkelt elev. Tilpasset opplæring er lovfestet og skal ligge til grunn for all undervisning. Når det gjelder spørsmål om eksakt hvor mye penger som bør og skal bevilges hver enkelt elev, er dette et spørsmål om behov, disponering av midler og skolens behov for eventuelt ekstra tilrettelegging og utvidede pedagogiske tilbud. En eksakt sum vil derfor være vanskelig å gi, siden den enkelte elevs behov kan variere fra skole til skole og klasse til klasse. I et land som Finland -som Norsk skole gjerne ønsker å se til- blir en stor del av elevene i hvert årskull gitt ekstra tilbud og oppfølging, og uten at dette krever store og mange byråkratiske vedtak: den enkelte lærer ser behovet, og tiltakene kommer automatisk deretter. dette er en modell som Venstre ønsker å støtt også i den Norske skolen og i Sørumsskolen.

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Kommunalt Foreldreutvalg KFU (heretter kalt KFU), der samtlige 8 foreldreutvalg i grunnskolen i Sørum kommune (heretter kalt FAU) er representert, jobber aktivt for elevene i Sørumskolen. Vi synes at politikerne i Sørum i denne valgperioden har gjort mange positive grep for Sørumskolen, men vi registrerer at skolen i Sørum – med ambisjonen «Sørumskolen – Landets Beste» fortsatt har mange utfordringer.

I forkant av årets kommunevalg 14. sept., ønsker vi en tilbakemelding på hva «ditt» parti ønsker å gjøre ifht. flg.:

Sikker og god opplæring på skolen

Befolkningen i Sørum øker og dermed elevtallet på skolen. Dette gjelder for nesten alle skolene i kommunen, men for noen skoler har økningen vært svært stor.

Spørsmål

Skolebygging:

De siste 3 år ser vi at Sørumsand skole har økt med hundre elever. Vi ser med uro på at skolen i de kommende årene må ta i bruk spesialrom og grupperom til klasserom. Dette vil også kunne påvirke det psykososiale miljøet til elevene. Hva vil ditt parti gjøre for å fokusere på viktigheten/nødvendigheten av utbygging av flere elevplasser på Sørumsand, og hvor raskt vil dere komme i gang med en slik utbygging?

Svar

Sørum Venstre mener utbygging av flere elevplasser på Sørumsand er en førsteprioritet, og vi ønsker igangsettelse så snart som mulig. Sørum har en anstrengt økonomi, og dette er en utfordring i forhold til de oppgaver kommunen skal og må løse. Likevel ønsker vi i Venstre at et vedtak på utvidelse bør komme så snart som overhodet mulig, siden prosjektet vil ta tid å ferdigstille.

Fra planlegging til ferdigstilling av ny skole skjønner vi at det vil ta noen år. Har dere noen tanker rundt hvordan ivareta det økende elevtallet i påvente av en ny skole?

Svar

Å ivareta et økende elevtall er ikke bare et spørsmål om plass, men like mye om antall lærere, kompetanse og læremateriell. Sørum Venstre mener klassene må ha en maksimumsstørrelse per lærer som er innenfor forsvarlighet, og i alle fall godt innenfor dagens maksgrense. I tillegg må det økes bevilgninger til lærebøker og annet undervisningsmateriell, og antall pedagoger med riktig kompetanse må ansettes for å møte det økende elevtallet. Det er ikke ideelt med en brakkeby a la Vesterskauen, men kan være en midlertidig løsning ETTER at et vedtak om utbygging er på plass.

 

Trafikk / Trafikksikkerhet:

Spørsmål

Hvordan tenker dere å sikre skoleveiene til barna som går på Sørumsand skole? Vi tenker her bl.a. på fotgjengeroverganger, sykkelveier og underganger. I tiden fremover, med planer om stor utbygging på Sørumsand, har dere noen konkrete planer om strakstiltak for trafikk/trafikksikkerhet?

Svar

Alle stener må snues for å øke trafikksikkerheten, særlig i perioden som Sørumsand nå står overfor. Nedsatt hastighet (i alle fall i skoletiden), skolepatruljer etc er mulige strakstiltak. I tillegg tenker Sørum Venstre at frivilligheten her kanskje kan inviteres inn; eksempelvis pensjonistforeninger ol som ønsker å opptre som lokalt «trafikkpoliti» for å sikre skolebarna i krysningspunkter kan være et tiltak. Utbygging av sykkelstier og fotgjengeroverganger skal være en prioritering i tettbygde strøk og i tilknytning til skole, dette kan også minske trafikken av foreldre som ser seg nødt til å kjøre barna til skolen. Underganger bør bygges der dette er det mest naturlige.

Spørsmål

Sørum skole – «Skolesvingen» – Trafikkavviklingen i dette krysset/svingen er ikke bra. Det er lite oversikt, mye trafikk og hyppig kryssing av veien, særlig i forbindelse med lysløypa både i skoletiden og om kvelden – og til/fra bussholdeplassen. Ombygging av krysset i svingen ved skolen er sterkt ønskelig. Dette i forhold til trygg skolevei, skolens daglige behov, lokalsamfunnet- og idrettslagets behov og folkehelseperspektivet generelt. I kommuneplanen understrekes nettopp dette. Hvilke planer har ditt parti for å løse denne farlige svingen/krysset?

Svar

Ombygging av krysset har vært og vil være en fortsatt sak for Sørum Venstre

Spørsmål

I dag har mange elever i Sørumskolen som bor langs trafikkfarlige veier og/eller over en viss avstand fra skolen rett til skoleskyss. Dette er bra. I de fleste tilfeller er dette løst på en sikker måte, men i flere situasjoner blir elever – særlig på barneskoletrinnet – stående å vente gjerne langs trafikkfarlige veier med 80 km/t sone lenge pga. overgang buss/taxi eller pga. logistikk Taxi. Dette gjelder f.eks. barna som bor i Blakervegen/Fossumkrysset. Er trafikkavvikling til skole noe ditt parti vil se på og i så fall hvilke prioritering/styringssignal vil dere gi til de som har ansvar for denne trafikkavvikling?

Svar

Trafikkavvikling til skoler er en viktig sak, og det er flott at FAU har satt dette på kartet, ikke minst for å gjøre oss politikere klare over den utfordringen som ligger her! Sørum Venstre ønsker å se på muligheten for å bygge trygge ventelommer der dette er hensiktsmessig, og ønsker innspill fra alle som har gode ideer i tillegg!

Spørsmål

I flere andre områder i landet praktiseres med hell redusert hastighet, mandag – fredag når det er skole, på de veier elever ferdes til og fra skolen. Dette gjelder transportetappene/de trafikkutsatte strekninger. Er dette noe ditt parti vil se nærmere på f.eks. 2 – 3 utvalgte strekninger, som et prøveprosjekt med redusert hastighet i den perioden elevene er på vei til og fra skolen i Sørum Kommune?

Svar

Besvart i tidligere spørsmål: Ja, dette er noe Sørum Venstre ønsker å arbeide for.

 

Læringsmiljø og psykososialt miljø:

Det er viktig med god voksentetthet faglig og også ifht. å ivareta elevenes psykososiale skolemiljø/mobbing. En del av mobbeproblematikken skjer i forbindelse med overganger mellom ulike aktiviteter på skolen (garderobe, inn/ut, skifte av klasserom osv.). Det er viktig at elevene har trygghet også i disse situasjonene. Mange mobbeutsatte elever forteller at dette er situasjoner som er veldig vanskelige, fordi det er ingen eller få voksne tilstede. Dette krever at skolene har personell til å dekke opp alle arenaer. Dette kan være utfordrende å få til med veldig lavt budsjett pr. elev.

 

Spørsmål

Sørumskolen har visjonen; «Sørumskolen, landets beste». Samtidig vet vi at Sørum kommune bruker mindre penger per elev enn veldig mange andre kommuner i Norge. Vi vet at det ikke alltid er sammenheng mellom driftsbudsjett og kvalitet. Samtidig opplever vi at Sørumskolen er på et svært lavt kostnadsnivå og vi lurer derfor på følgende: Hvor mye penger per elev vil partiet ditt bruke på drift i Sørumskolen?

Svar

Vi bør uansett opp på et anstendig snitt tilsvarende andre skoler i regionen, og også basert nærmere et landsgjennomsnitt.

Når det gjelder mobbing i skolen, er dette utfordringer Sørum Venstre tar på største alvor. Å sette inn gode tiltak, samt å ta tak i problemer underveis er i følge loven skoleleders (rektors) ansvar, og Sørum Venstre er klare på at dette ansvaret må skoleledere i større grad ta til seg. Sørum Venstre har i sittende periode ved flere anledninger hatt oppe ønske om å øke andelen ansatte i skolen i ikke-pedagogiske stillinger, først og fremst vaktmestertjenester: dette er skoleansatte som ved sin tilstedeværelse og med sitt gitte mandat i stor grad virker preventivt på mobbing, De kan også være tilstede ved overganger etc.

Mye av dagens mobbing skjer i den digitale verden, og skoleleder har mulighet til å f.eks stenge nett i perioder. Foreldre bør også involveres, og kanskje man i fellesskap kan komme fram til løsninger der mobiltelefoner etc må ligge samlet utenfor elevens rekkevidde i klasseromssituasjoner; mye mobbing skjer nemlig også på nett i timene. Sørum Venstre er tilhenger av gode IKT-ferdigheter og barns kunnskap og kjennskap til digitale plattformer. Det er derimot IKKE en menneskerett å hverken bruke digitale medier eller å kunne bruke disse til å påføre andre plager. Det er derimot i forhold til internasjonale konvensjoner en menneskerett å unngå krenkelse.

 

Vikarpool

På flere skoler i Sørum er det utfordring i forhold til å erstatte sykmeldte lærere innen de ulike fagene som tysk, engelsk, matte og norsk. F.eks. i inneværende skoleår har rektor på Bingsfoss jobbet hardt med å erstatte sykmeldte lærere med vikarer som har nødvendig kompetanse, men det har ikke vært enkelt. Konsekvensen har blitt at berørte elever ikke får den nødvendige undervisning som de har krav på og heller ikke får gjennomgått pensum ihht. læreplanen.

 

Spørsmål

Er ditt parti positiv til å ansette lærere i en vikarpool som er tilgjengelig for flere skoler, eventuelt som f.eks. kan jobbe på 7. trinn til og med 10. trinn ?

Svar

Et klart ja fra Sørum Venstre her! Eventuelt kan det bli aktuelt å se på en samlokalisering av en vikarpool med andre tilknyttede kommuner, eks. Fet og Aurskog-Høland /Nes. Dette for å sikre at vi kan få ansatt kompetente lærere i attraktive stillinger med sikre og gode arbeidsvilkår.

Frogner / Melvold

I KFU er vi glad for de beslutninger som er fattet som grunnlag for bygging av den nye 1 – 10 skolen. Det er viktig å holde trykket oppe slik at del 1 er klar til bruk skolestart august 2016. Vi forventer også at dere politikere i møte 17. juni vedtar Rådmannens forslag, dvs. alt 1 i del 2, selv om dette er et vesentlig mindre forslag enn det opprinnelige.

Rådmannen anbefaler (arkivsak 13/03130-50) at spørsmål om oppgradering av Melvolds svømmebasseng ikke behandles den 17. juni, men senere – antakelig februar/mars 2016.

 

Spørsmål

Kommer ditt parti til å prioritere svømmebassenget på Frogner – Melvold, slik at når saken kommer opp i neste valgperiode stemmer ditt parti for oppgradering og fortsatt 25 meter basseng, som det eneste i Sørum Kommune, på den nye skolen (Frogner skole)?

Svar

Ja!

 

Vesterskaun

Vi er levende opptatt av våre barns tilbud til en sikker og god opplæring på skolen. Vi ser med stigende bekymring på de fasiliteter, standard og muligheter til spesialrom som elevene tilbys. En stadig økt tilstrømming av elever medfører at skolen kompenserer med paviljonger som blant annet går på bekostning av stadig mindre uteareal. Da skolen var ny i 1974 gikk det 64 elever ved skolen, fordelt på 6 klasser og ingen paralleller. I dag er mye av infrastrukturen fortsatt fra 1974, men skolen har vokst til 215 elever – i tillegg til et SFO for mer enn 100 elever.

Politikerne i Sørum gikk til valg i 2011 på en beslutning om bygging av ny Vesterskaun skole, og det er viktig for elevene og deres foresatte at det blir tatt en riktig beslutning nå. Vi ser dessverre med stigende bekymring at det går mot nytt kommunevalg uten at valgløftene fra 2011 blir holdt.

Det er viktig å understreke at vi ønsker et klart skille mellom skole og evt. utbygging av Størsrudåsen.

Vi har sterkt behov for ny skole. Det er tydelig at all dokumentasjon peker på alternativ A – skole bygd på hardmark tett inntil et etablert stor boligfelt og godt skjermet fra trafikkerte Haldenvegen, som det beste alternativet. Dette vil bidra til at politikerne kan redusere risikoen betraktelig for over 200 barn og unge.

Situasjonen på Vesterskaun – den eneste skolen i bygda med brakker – bygd i hele tre omganger – er uholdbar, og vi forventer at politikerne i Sørum prioriterer Vesterskaun skole høyere.

Spørsmål

En risikerer at en hel skolegenerasjon går gjennom hele skoleløpet med kun å ha vært på brakker, og med alt for trange kår til å få full utfoldelse. Vi har tidligere gitt innspill til alternativ veitrase for å holde byggekostnadene nede, kostnader som kan virke «kunstig høye». Vil ditt parti gå for utbygging på alternativ A uavhengig av utbygging på Størsrud?

Svar

Alternativ A er etter Sørum Venstres syn det eneste alternativet.

 

Fjuk / Haugtun

Aurskog Høland kommune har i sin høringsuttalelse til kommuneplanen bedt om økt vekst i Blaker bl.a. for å kunne etablere en matebusstjeneste til tog fra Bjørkelangen langs rv 171 gjennom Blaker til Sørumsand. Med dette vil store deler av Blaker kunne defineres som mulig trafikknutepunkt og kunne bli et suksesskriterium for å begrense biltrafikken på rv170. KFU har i sin høringsuttalelse anmodet om at eksisterende skoler, der dette er naturlig, også tas inn som områder som kan fortettes.

 

Spørsmål

Hvordan stiller ditt parti seg til å revurdere Blaker som fortetningspunkt med tanke på de innspill som har kommet til kommuneplanen?

Svar

Vi stiller oss alltid åpne for revurdering dersom argumenter er gode. Vi kommer gjerne tilbake til dette i kommende periode.

Spørsmål

Hvordan stiller ditt parti seg til å være en pådriver for interkommunalt samarbeid med særlig tanke på invitasjon fra Nes kommune når det gjelder samarbeid på Auli/Rånåsfoss og med Aurskog Høland/Nes for å optimalisere forholdet mellom Skåningrud skole og ressurssenter og Fjuk Oppvekstsenter?

Svar

Vi ønsker alle gode interkommunale samarbeid velkommen, og ser gjerne på dette også.

Spørsmål

Når det gjelder Haugtun skole, er vi bekymret for trafikksikkerheten rundt skolen (bankkysset), og for elevene som går til bussen på Rånåsfoss.

Det har ligget planer og vært innspill om bankkrysset (FV 171-Toreidvegen) fra mange FAU opp igjennom årene. Dette krysset er veldig uoversiktlig. De elevene som går langs Eidsvegen på Rånåsfoss og til skolebussen eller ned til togstasjonen (elever på ungdomsskole og videregående), må også gå langs en trafikkert farlig vei, som det heller ikke er gangvei langs.

Er dette noe ditt parti vil prioritere i kommende 4 års periode?

Svar

Litt avhengig av fremtidens skolestruktur i Blaker, men gang- og sykkelvei er alltid prioritert av Venstre

Spørsmål

Vil ditt parti jobbe for å involvere overordnet myndighet til dette, herunder gangvei til Rånåsfoss stasjon, som har vært prioritert fra Sørum kommune tidligere?

Svar

Litt avhengig av forrige svar, men i utgangspunktet ja.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**