Svar til Monge ”Næringspolitikken i støpeskjeen”

Ragnhild Helseth, "Foto: Ingunn Strand"

For å få til det grønne skiftet trengs en tverrpolitisk satsing, akkurat slik som kristiansundpolitikerne har vist evne til gjennom Kristiansund sin utvikling som oljeby frem til nå.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Næringspolitikken er viktig for Kristiansund og Nordmøre, det tror jeg at Høyre og Venstre er enige om. Det Venstre har etterlyst i Formannskapet og i Bystyret, er en enda mer fremoverlent holdning til å skape nye virksomheter også utenfor petroleumsklyngen. Det gjelder for Olje- og energiutvalget og for politikken i Kristiansund generelt.

Det er veldig bra hvis Olje- og enegiutvalget (OE) har tatt initiativ til å stimulere til nye næringer. Imidlertid har ikke dette blitt målført i politiske fora slik jeg oppfatter det. Heller har oppmerksomheten vært rettet mot det vi allerede har i dag innenfor petroleum. Derfor er det at vi etterlyser handling. Derfor etterlyser vi større politisk engasjement.

For Venstre omhandler det grønne skiftet mer enn å se på nye energiformer. Det omfatter satsing i langt større grad enn i dag på marine næringer, på kulturnæring, på kunnskapsutvikling basert på forskning og utvikling.

Oljeutvalgets endring til olje- og enegiutvalg var ikke bare en navneendring, men det innebar også et tillegg i delegasjonsreglementet. Der står det etter vedtak i 2011 at OE-utvalget er et politisk oppnevnt utvalg som skal fungere som en pådriver i arbeidet for utvikling av petroleums- og energindustrien i Kristiansund kommune. Energibegrepet kom inn etter forslag fra Venstre. Vi fremmet i utgangspunktet et annet og mer omfattende forslag, nemlig ”arbeide for å fremme virksomheter for produksjon av fornybar energi og/eller utvikle teknologi og/eller produsere utstyr for fremstilling av dette”.

Forslaget ble nedstemt etter engasjerte innlegg så vidt jeg husker, fra medlemmer av OE-utvalget, og vi fikk istedet flertall for et tillegg som nevnt over.

Det er arbeidet med å fremme petroleum- OG energiudustri vi skulle ønsket mye mer av i valgperioden som nå snart ebber ut.

For å komme et steg videre i den omstillingen som nå tvinger seg frem, har Venstre derfor forelått å intensivere arbeidet med næringspolitikk. Å samle krefter og kunnskap fra OE-utvalg og dagens næringsutvalg med nytt mandat som nettopp fanger fremtidens utfordringer, tror vi er rett vei å gå.

Monge har helt rett i at fremtidens næringsliv ikke vokser frem ved navneendring av et politisk nedsatt utvalg. Det er nettopp mandatet, og det arbeidet som utføres som svar på mandatet, som skal være bidraget.

Det er flott med alle eksemplene som Monge lister opp av muligheter bygd på eksisterende kunnskap og ressurser. Det er nettopp dette vi vil ha frem.

Kanskje har vår disputt hatt som resultat at vi har fått satt ord på hva det er vi vil jobbe for fremover. For her trengs en tverrpolitisk satsing, akkurat slik som kristiansundpolitikerne har vist evne til gjennom Kristiansund sin utvikling som oljeby frem til nå.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**