Raja på konferanse om religionsfrihet

Abid Q. Raja blir i 2018 tildelt IRLAs internasjonale pris for fremme av religions- og trosfrihet. Her er Raja avbildet under en konferanse om religionsfrihet i New York, Foto: Venstre

Stortingsrepresentant Abid Q. Raja er blant initiativtakerne til det internasjonale parlamentarikerpanelet IPPFoRB, som arbeider for å fremme religionsfrihet over hele verden. Denne uken har 120 parlamentarikere fra 50 land vært samlet i New York for å diskutere religionsfrihet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Hør om konferansen på NRK Urix

– Arbeidet med den internasjonale parlamentarikersamlingen for religionsfrihet startet i juni i fjor, og gruppen ble stiftet i November i Oslo. Konferansen i New York er den andre gruppen arrangerer, sier Abid Q. Raja, som i sin tale på konferansen blant annet snakket om religionsfrihet i muslimske land.

Abid Q. Raja
Abid Q. Raja

Konferansen vedtok å sende henvendelser om religionsfrihet til politiske ledere i Myanmar, Vietnam og Iran. I tillegg vedtok konferansen en resolusjon med oppfordringer til myndigheter i alle land om å styrke religionsfriheten.

– Alle norske regjeringer har jobbet for menneskerettigheter, både i Norge og internasjonalt, men har ofte vært begrenset av de diplomatiske kanaler de har tilgjengelige. Jeg tror parlamentarikere i verden kan utgjøre en forskjell om vi klarer organisere oss, sa Raja da han tok initiativet til å stifte Stortingets religionsfrihetsgruppe i vår. Han mener konferansen i New York er et viktig skritt på veien for å fremme religionsfrihet i land der det ikke finnes i dag.

– Dette arbeidet handler ikke bare om at land som Pakistan skal bli mer tolerante ovenfor kristne, hinduer og andre religioner. Det handler ikke bare om å overtale Myanmars myndigheter om å la Rohingya-muslimer beholde deres nasjonalitet, eller å få Kina til å slutte å undertrykke buddhister og Uighur-muslimer. Det er også en kamp vi kjemper på hjemmebane. Integrering av muslimer i den vestlige verden handler ikke bare om språk, utdannelse og om å følge loven og betale skatt. Det handler om verdier. Verdier som likestilling mellom kjønn og seksuelle minoriteter, om ytringsfrihet og religionsfrihet for alle. Vi har alle sett brutaliteten grupperinger som ISIL utviser ovenfor kristne, yazidier og muslimer som ikke deler deres ideologi. Vi er samlet her fordi vi alle annerkjenner at noe må gjøres, sa Raja i sin tale på konferansen.

Les mer om IPPFoRB

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**