Nytt kommunestyre samles mandag

Venstre omprioriterer 4 millioner på Frogns budsjett, og satser på unge og på modernisering av kommunen., Foto: Erik Lundeby

Venstre og MDG er de eneste som stiller motkandidat til den lilla gruppens ordførerpar fra Høyre og Ap. -Det er viktig å markere at det finnes en opposisjon i Frogn, sier ordførerkandidat Erik Lundeby.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

De to partiene vil i kommunestyret mandag fremme et felles forslag om at Lundeby blir ordfører, og Henrik Mathiesen fra MDG varaordfører.

Tar Haktor kontroll over kontrollutvalget?

Miljølisten Venstre-MDG-SV vil i møtet foreslå at deres representant skal bli leder i Kontrollutvalget. Basert på styrkeforholdet i kommunestyret vil Høyres gruppering kunne ta tre plasser i kontrollutvalget, og lilla posisjonspartner Arbeiderpartiets gruppering kan ta en. Med et slikt styrkeforhold kontrollerer posisjonen kontrollutvalget.

Kontrollutvalget har ansvar for å føre tilsyn med alle som forvalter et ansvar på oppdrag av kommunestyret. Hovedoppgaven er å ha tilsyn med rådmannen og administrasjonen, men kontrollutvalget kan også ved behov føre tilsyn med hvordan politiske organer og politisk ledelse skjøtter sine verv, så lenge det ikke dreier seg om omkamper for å omstøte vedtak det er ren politisk uenighet om.

I norske kommuner, så vel som i Frogn før 2011, har det vært tradisjon at opposisjonen leder kontrollutvalget. Alle fylkeskommunene, så vel som 71 prosent av kommunene hadde denne ordningen sist det ble undersøkt i 2008. I tillegg har noen kommuner ledere som ikke rekrutteres fra politikken, så bare en av fem norske kommuner gjør slik Frogn kommune gjorde i 2011 og lot partiene i posisjon være leder og nestleder i kontrollutvalget. Da Høyre og Arbeiderpartiet offentliggjorde sitt samarbeid, signaliserte de at de ville lede kontrollutvalget også.

-Ledelse av kontrollutvalget betyr ikke at opposisjonen kan styre hva kontrollutvalget beslutter og gjør, sier Venstres Erik Lundeby, men det betyr at en som står utenfor det politiske maktsenteret kan bestemme at en sak skal settes på dagsorden i utvalget. Det kan bety mye for innsyn i hva som skjer, og dermed for folks tillit til at Kontrollutvalget tar tak i forhold som ikke tåler dagens lys.

Miljølistens kandidat til å lede kontrollutvalget, er Venstres Helge G. Simonsen, som allerede har sittet fire år i utvalget for Venstre, og derfor har verdifull erfaring å ta med seg inn i det videre arbeid.

En samlet miljøopposisjon

Da de store partiene Høyre og Arbeiderpartiet etablerte en lilla allianse, ble de tre miljøpartiene Venstre, MDG og SV enige om et samarbeid for å gi miljøsaken en stemme i det nye kommunestyret.

Partiene inngår i ulike samarbeidskonstellasjoner i de ulike valgene som skal skje mandag. MDG og SV stiller felles liste til formannskap og hovedutvalg, mens Venstre stiller egen liste. MDG og Venstre stiller sammen i ordførervalget, mens alle tre partier stiller liste sammen til kontrollutvalg og administrasjonsutvalg.

Her finner du en oversikt over listene Venstre er med på i kommunestyrets konstituerende møte mandag 12.10: Konstituering 2015

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**