Avtale om tiltak for å møte flyktningkrisen

Bilde: www.fn.no

Partiene på Stortinget har de siste ukene forhandlet om et bredt forlik for å møte flyktningkrisen. I dag ble avtalen som er inngått mellom Høyre, Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, KrF, Venstre og Senterpartiet presentert på en pressekonferanse.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Flyktningkrisen er internasjonal, og må først og fremst løses i samarbeid med andre. Norge må bidra til en fredelig løsning i Syria, og styrke den humanitære innsatsen i nærområdene. Det høye antallet flyktninger og asylsøkere stiller Europa og Norge på prøve. Det er viktig at det er enighet om at Norge skal oppfylle sine forpliktelser etter internasjonale konvensjoner.

Strakstiltak på Storskog

Pressekonferanse om avtale om tiltak for å håndtere flyktningkrisen
Pressekonferanse om avtale om tiltak for å håndtere flyktningkrisen

Det har vært viktig for Venstre å bidra til strakstiltak som kan avhjelpe den kritiske situasjonen knyttet til Storskog, og vi er glad for at alle disse partiene har strukket seg langt for å få til et bredt forlik i asylpolitikken.

Mange av tiltakene som i dag presenteres er en videreføring av tiltak som allerede ligger i asylavtalen Venstre og KrF har med regjeringspartiene, men som justisministeren hittil ikke har gjennomført (dette gjelder for eksempel familiegjenforening). Vi er glade for at det nå står enda flere partier bak den asylavtalen som V og KrF hadde fra før med regjeringspartiene.

Et styrket UDI for å håndtere flyktningsituasjonen

Vi er glade for at det nå er enighet om å verne om asylinstituttet ved å styrke og effektivisere UDI slik at vi raskere kan gi avslag til åpenbart grunnløse asylsøkere, og raskere gi opphold til dem som faktisk har krav på beskyttelse. Da er det nødvendig at vi får et styrket UDI som er i stand til å håndtere flyktningesituasjonen.

Det er enighet om at Internasjonale konvensjoner skal overholdes av Norge og Norge skal ta sitt ansvar for flyktningesituasjonen og sin del av den europeiske fordelingen.

Barn på flukt og aktivitetsplikt på mottak

Venstre er også svært fornøyd med at det er enighet om at vi styrker oppfølgningen av de mest sårbare, nemlig barn på flukt, når vi er enige om å styrke oppfølgingen av enslige mindreårige asylsøkere på mottak. SOS barnebyer og bruk av ledig kapasitet ved folkehøgskoler er et konstruktivt tiltak for barn på flukt det nå er bred enighet om.

Vi er også fornøyd med at det innføres aktivitetsplikt slik at integreringen kommer i gang tidlig. Det er avgjørende for at vi skal lykkes med bedre og raskere integrering.

Edruelig og ærlig om flyktningsituasjonen

Det er nå viktig at vi også i debatten videre om flyktningsituasjonen som ansvarlige politiske ledere står sammen og ikke skaper splid eller kommer med skremselspropaganda. Vi må snakke ærlig og sant om det som foregår uten å slå politisk mynt på situasjonen. Norge kan håndtere denne flyktningsituasjonen.

Les hele avtalen (PDF)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**