Skuffet over nei til politisk reklame

29. mai sa Stortinget nei til Venstres forslag om å åpne for politisk reklame på TV. FrP og H støttet Venstres forslag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


– Det handler om å rydde opp i rotet kulturminister Giske har laget og sikre både ytringsfrihet og den redaksjonelle friheten, sa Venstres nestleder Trine Skei Grande da forslaget ble fremmet tidligere i år.

Skei Grande viser til regjeringen forslag om at forbudet mot politisk reklame skal videreføres, men at NRK skal pålegges redaksjonell dekning av mindre partier og lister.

– Jeg kan ikke se at opprettholdelsen av forbudet er i tråd med dommen fra Menneskerettsdomstolen i Strasbourg (EMD), og jeg merker meg at en rekke fremtredende jurister støtter dette synet, sier Skei Grande.

Ytringsfrihet
For Venstre handler politiske reklame om ytringsfrihet.

– I motsetning til kulturminister Giske ønsker Venstre at den norske stat skal rette seg etter kjennelsen i EMD som sier at politisk reklame må tillates på norske tv-skjermer og at dette er en del av ytringsfriheten, sier Skei Grande.

Strider mot redaksjonell frihet
Venstre er dypt uenig i Giskes forslag om å overstyre NRKs redaksjonelle frihet, og argumentene han bruker for dette i forslaget som passerte statsråd i dag.

– Etter min oppfatning er dette sannsynligvis i strid med loven om redaksjonell frihet som Stortinget nylig har vedtatt, sier Skei Grande

– Vi mener det må åpnes for politisk reklame på fjernsynet, kombinert med en regulering som hindrer at ett parti kan kjøpe opp all sendetid samtidig som alle partier sikres et minimum av sendetid, avslutter Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**