Svikter forskning og høyere utdanning

– De rødgrønne svikter nok en gang forskning og høyere utdanning, konstaterer Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande etter å ha lest gjennom budsjettforslaget for 2010.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


– Etter fire år med sulteforing av universiteter og høgskoler, har regjeringen enda ikke oppdaget alvoret i sitasjonen. De rødgrønne spente forventningene høyt i valgkampen, men jeg kan ikke se at dette etterleves i budsjettforslaget som de har lagt frem, sier Skei Grande, som etterlyser en mye kraftigere satsing på kunnskap og forskning.

Retter ikke opp effekten av hvileskjæret
– Den rødgrønne regjeringen innførte hvileskjæret i forrige stortingsperiode, men gjør alt for lite for å rette opp effekten av dette. Konsekvensen er fortsatt magre tider for kunnskapssektoren, sier Skei Grande, som har merket seg at enkelte i sektoren omtaler budsjettet som det strammeste siden hvileskjæret ble innført og at grunnbevilgningene til universiteter og høyskoler i realiteten svekkes i forslaget.

Behov for kraftig satsing

"Kunnskapsmilliarden" universitets- og høgskolesektoren etterspurte i valgkampen, er nå redusert til knappe 50 mill. kr. i økte basisbevilgninger.

– En slik bevilgning monner svært lite, all den tid vi vet at det er et betydelig etterslep fra hvileskjæret og for svake bevilgninger foregående år, påpeker Skei Grande, som også mener at økningen på 5 mrd. kroner til Forskningsfondet er for lite.

– Det er for svakt, og viser at Regjeringen ikke tar innover seg at det er behov for en kraftig satsing på forskning i tiden som kommer, sier Skei Grande, som viser til at Venstre har programfestet å øke Forskningsfondet til 150 mrd. kroner i 2010.

— Vi vil også fullfinansiere studieplasser og øke basisbevilgningene ut over regjeringens forslag. Det behøves en mye kraftigere satsing på kunnskap og forskning enn det de rødgrønne har foreslått, understreker Skei Grande.

Studiestøtte

Også studentene har god grunn til å føle seg skuffet. Til tross for lovnadene fra de rødgrønne om 11 måneders studiestøtte er dette ikke tatt med i den nye regjeringserklæringen og heller ikke budsjettforslaget for 2010.

– I valgkampen var de rødgrønne tindrende enige om å øke studiestøtten, og kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell fremsto til og med som personlig garantist for at dette skulle bli en realitet. Rødgrønne kunnskapsgarantier er sannelig ikke mye verdt, avslutter Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**