Uttalelse: Alle bør vurderes som blodgivere

Venstre mener at det norske forbudet for å gi blod for menn som har sex med menn er utdatert og diskriminerende, og vil ha en liknende endring i Norge. Sist onsdag åpnet den svenske Socialstyrelsen for at menn som har sex med menn skal kunne gi blod. Fra 1. mars blir det dermed tillatt for homofile menn i Sverige å gi blod.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Bakgrunnen for forbudet man har mot dette i dag, er at sex mellom menn gir økt risiko for hepatitt og HIV. Antistoffene mot disse sykdommene er imidlertid alltid sporbare i blod i løpet av 3 måneder etter smitte, og i svært sjeldne tilfeller opp mot et halvt år. I Sverige har man valgt å ha en karantenetid for homofile på 1 år.

Homoseksuelle menn som f.eks. er i faste forhold og ikke har byttet partner på et år kan ikke sies å bedrive risikoatferd, men likevel blir man utestengt på livstid fra å gi blod. Heterofile som bedriver risikoatferd får derimot karantenetid og blir individuelt behandlet. Det er ikke galt å gi personer med risikofylt atferd karantenetid, men det er galt å behandle mennesker fra en gruppe som om de alle hadde slik atferd. Homofile må ha rett til samme individuelle vurdering som blodgivere som heterofile har.

Blodbankene har i det siste rapportert om blodmangel i forbindelse med svineinfluensa. Virussykdom gir en karantenetid på minst 2 uker. Spesielt er dette et problem ved de største sentralsykehusene hvor man trenger blod i forbindelse med donasjoner.

Venstre mener ikke at det er en menneskerett å skulle gi blod, og det bør generelt være strenge helsemessige krav til alle blodgivere. Men alle bør ha rett til en individuell vurdering av egnethet som blodgiver, uavhengig av seksuelle preferanser. Dermed må Norge følge etter Sverige og avslutte en diskriminerende og utdatert blodgiverpraksis overfor menn som har sex med menn.

Venstre mener at:
Menn som har sex med menn bør kunne vurderes som blodgivere på individuelt grunnlag.
Regjeringen bør sikre at kun helsemessige årsaker ligger til grunn for utestengelse.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**