Løftet datalagring i Stortinget

Regjeringen har sendt EUs datalagringsdirektiv på høring. – Kan det komme fram nye argumenter som viser at direktivet har klare negative konsekvenser for personvernet, spurte parlamentarisk leder Trine Skei Grande. Venstre ønsker ikke at direktivet blir en del av norsk lov.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Teknologi, pc

Foto: Luth

Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) besvarte Venstres spørsmål i Stortingets spørretime uten noen konkrete konklusjoner. Hun understreket at dette var en reell høring, og at regjeringen ikke har oversikt alle motargumentene.

Ap forsvarer
Regjeringen sendte EUs datalagringsdirektiv på høring 8. januar. Det er klart at Arbeiderpartiet forsvarer direktivet, men de er avhengig av Høyres hjelp for å få vedtatt det omstridte direktivet. I Aftenposten 12. januar varslet Høyre et "ja" til direktivet med visse forbehold.

Ketil Lund, som ledet kommisjonen som gransket de hemmelige tjenester i Norge, er meget skeptisk til direktivet. Han mener at å gjøre direktivet til norsk rett er «uhyre skummelt og representerer en aggressiv overvåkning vi til nå ikke har kjent til.»

 - Vi vil arbeide imot at EUs datalagringsdirektiv blir en del av norsk lov, sier Skei Grande.

– Vi vil arbeide imot at EUs datalagringsdirektiv blir en del av norsk lov, sier Skei Grande.
Foto: Ingvild Boe Hornburg

Venstre: – Må si nei
– Direktivet bryter grunnleggende med prinsippet om at du ikke skal overvåkes dersom du ikke har gjort noe ulovlig, sier Trine Skei Grande. – Vi vil arbeide imot at EUs datalagringsdirektiv blir en del av norsk lov, og om nødvendig bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen, påpeker hun.

Venstre har tidligere fremmet et forslag i Stortinget om at Norge uansett ikke må legge seg på mer enn seks måneder dersom direktivet implementeres. Dette ble nedstemt av Stortinget.

Mer info
• Kronikk: Sponheim og Skei Grande: Personvern og overvåkning
Må si nei til Datalagringsdirektivet

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**