Menn må med i likestillingsdebatten

Det gjenstår mye for å nå FNs mål innen likestilling, fattigdom og mødredødelighet. Dette er områder hvor millioner av kvinner taper. Norges Venstrekvinnelag mener at den norske regjeringen må aktivt på banen, om vi skal komme videre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


— Ta mennene med i likestillingspanelet, Audun Lysbakken, utfordrer Torild Skogsholm, leder i Norges Venstrekvinnelag.

Likestillingsministeren har satt ned et panel med 31 kvinner, for å få inn innspill til politikk på likestillingsområdet. Det er ett viktig steg på veien for å komme videre i likestillingsspørsmål. Fra tidligere vet vi at mangel på likestilling mellom kvinner og menn handler om holdninger.

Torill skogsholm

Foto: privat

– Disse holdningene bærer både kvinner og menn med seg. For at holdninger skal endres må også menn delta, nasjonalt og internasjonalt, sier Skogsholm.

Venstre-kvinnene har en oppfordring til Lysbakken: Ta med deg resten av regjeringen i dette arbeidet. For eksempel må utenriksministeren og forsvarsministeren vise et sant likestillingsengasjement. De må sette likestilling, gjennom temaet "respekt og verdighet", på dagsorden i alle relevante internasjonale og bilaterale fora. Det være seg i møter med presidenten i Afghanistan, Pakistan eller Kongo. Likestilling handler om verdighet og respekt.

Graviditet – vanligste dødsårsak
Hvert år skades eller dør millioner av kvinner av komplikasjoner ved fødsler og graviditet, eller av andre sider ved kjønnsrelatert helse. Det dør flere kvinner og barn årlig av svangerskapsrelaterte komplikasjoner enn antallet mennesker som dør av aids, tuberkulose og malaria til sammen. Vi leste i Dagsavisen 5. februar at graviditet er den vanligste dødsårsaken i verden for jenter mellom 15 og 19 år.

– Mange av disse kunne vært reddet, om hjelp hadde vært tilgjengelig. Men i mange land aksepterer man at det er slik, "for i vår tradisjon er det sånn at kvinner gjerne dør unge". I Norge vet vi at det at det er mulig å komme seg ut av denne situasjonen. Og vi vet at man ikke trenger å godta at kvinner skal dø tidlig, fordi de er kvinner, sier Skogsholm.

-Likestillingspolitikken må ikke bli et politikkområde som skal løses "etter at alt annet er løst, "sier Torild Skogsholm, gjenvalgt leder for Norges Venstrekvinnelag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**