Vil øke sosialhjelpssatsene

Noen steder i landet er sosialhjelpen så lav, at mottakeren ikke har krefter til annet enn å overleve, hevder NAV og ber regjeringen øke satsene. Venstre foreslår å øke sosialhjelpssatsene med 20 % og innføre en statlig minstenorm for sosialhjelp.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


I første omgang foreslår Venstre å øke sosialhjelpssatsene med 20 pst fra 1.1.2012 En slik prosentvis økning vil for eksempel medføre en økning av den månedlige sosialhjelpen på 1.075,- for enslige sosialhjelpsmottaker. 1.785 kroner for ektepar/samboere, 1.620 kroner for enslige med ett barn og 2.875 kroner for par med to barn.

Trine Skei Grande på talerstolen under Venstres landsmøte i Trondheim 2011.

Foto: Christoffer Biong

– Det må unektelig være et paradoks for en regjering som lovet å avskaffe fattigdommen, at det etter seks års regjeringstid har blitt flere fattige barn i Norge. I følge SSB er det nå 74.000 barn under 18 år som lever i familier med vedvarende lav inntekt. Det er 6.500 flere enn da denne regjeringen overtok makten i 2005, sier Venstreleder Trine Skei Grande til NTB/Dagsavisen.

– Fattigdom rammer enkeltmennesker — ofte uventet og tilfeldig, og av sammensatte årsaker. En del mennesker er varig ute av stand til å skaffe seg en inntekt de kan leve av. De skal ha et støttenivå som gir mulighet til et verdig liv, sier Skei Grande.

– Støtteordninger som er avgjørende for barns livsvilkår, skal være rause. Venstres førsteprioritet vil være å bekjempe fattigdom og helseproblemer hos barn og barnefamilier, sier Skei Grande.

Store forskjeller
Det er i dag store forskjeller fra kommune til kommune når det gjelder satsene for sosialhjelp og hvorvidt kontantstøtte og barnetrygd regnes inn i inntektsgrunnlaget. Forskning viser at lave sosialhjelpsatser gir flere langtidsbrukere, mens høyere sosialhjelpsatser får folk videre i livet.

Venstre vil derfor innføre en nasjonal minstenorm for sosialhjelp til livsopphold (ekskl. boutgifter) som prisjusteres hvert år.

– Vi er også åpne for å se på om kriteriene for sosialhjelpssatsene er i tråd med de faktiske behov barn og unge opplever for å kunne bli inkludert i sosiale fellesskap på lik linje med andre. Venstre foreslår derfor en økt bevilgning på 760 mill. kroner for å innføre en opptrapping til en nasjonal minstenorm for sosialhjelp.

Se Venstres alternative budsjett s 19 og side 20 om fattigdom og sosialhjelpssatser.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**