Venstre ønsker vaktordning ved domstolene

– Vi må sørge for at domstolene pålegges å avsi en kjennelse innen 24 timer når det er “reell frykt” for at barnet utsettes for vold eller overgrep, mener Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Venstre ønsker å innføre vaktordning ved alle landets domstoler slik at det skal skal være mulig med raske avgjørelser.

12. oktober sendte Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen nye lovforslag på høring. Bakgrunnen for forslaget er å beskytte barn mot vold og overgrep. Et av forslagene er å gi forelderen som barnet bor hos rett til å si nei til samvær dersom forelderen reelt frykter at samværsforelderen utsetter barnet for vold og/eller overgrep.

Må ikke svekke rettssikkerheten
Venstre støtter ikke lovendringen som gjør at en forelder – uten rettslig kjennelse – kan nekte den andre forelderen samvær ved “reell frykt” for at barnet utsettes for vold eller overgrep.

 Venstre ønsker lavere beviskrav og vaktordning ved domstolene for å beskytte barn som utsettes for overgrep

Venstre ønsker lavere beviskrav og vaktordning ved domstolene for å beskytte barn som utsettes for overgrep
Foto: Tormod Rossavik

– Venstre er helt enig i er at vi beskytter barn for dårlig i dag. Men løsningen er ikke å fire på rettssikkerheten, men å sørge for at byråkrati i rettsvesenet ikke hindrer muligheten for raske avgjørelser, sier Trine Skei Grande.

Hun ønsker å lovfeste at retten må avsi en kjennelse innen 24 timer når det er “reell frykt” for at barnet utsettes for vold eller overgrep. Alle domstoler må ha en vaktordning som sikrer rask avgjørelse. En slik avgjørelse kan innebære kontaktforbud.

Beviskravene må senkes
– Venstre mener videre at beviskravene må senkes i slike saker. Konkrete holdepunkter må være tilstrekkelig fordi en uriktig avgjørelse kan få katastrofale følger for et barn, understreker Grande. Venstre mener likevel at det er retten som må foreta avgjørelsen.

Nødrett vil alltid gi en forelder rett til å handle i en akutt situasjon å beskytte sitt barn, men varige løsninger må foretas på rettsstaten grunn, mener Grande.

Se også sak fra NTB.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**