– Ulven må vernes, ikke skytes

– Ulven er en kritisk truet art i Norge, sier Guri Melby, sentralstyremedlem i Venstre. Hun er skuffet over at det SV-ledete Miljøverndepartementet i dag har godkjent felling av totalt åtte ulv over hele Norge.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Guri Melby på Venstres landsmøte 2012

Guri Melby på Venstres landsmøte 2012
Foto: Helene Skulstad

Miljøverndepartmentet har avvist klagene fra Naturvernforbundet og NOAH, som protesterte mot fellingsvedtak i enkelte av de regionale rovviltnemndene. Departementets avgjørelse medfører at den allerede svært svake ulvestammen i Norge vil bli sterkt redusert.

Ulven er kritisk truet i Norge. Rovviltforliket fra 2011 slår fast et mål om tre ynglinger i Norge, samt at Norge og Sverige må samarbeide om bestandsmål og fordeling av grenseulv. Melby mener Miljøverndepartmentets avgjørelse i dag er en feiltolkning av rovviltforliket.

– Ulver er ikke fritt vilt selv om de beveger seg utenfor de definerte ulvesonene, sier Melby. – Ulvebestanden er såpass svak at det vil være uklokt å ta ut ulv i Norge før vi har gått vi har blitt enige med svenskene om håndteringen. Det er vanskelig å forstå SVs hastverk med å redusere den norske ulvestammen, og jeg frykter at den rødgrønne regjeringen ikke ser de mulige konsekvensene av dagens vedtak.

SVs regjeringspartner Senterpartiet har tidligere i høst gått inn for å skyte all ulv i Norge.

– Vi kan ende i en situasjon der ulvestammen reduseres såpass at den risikrerer å dø ut, sier Melby. – Men ulven er en naturlig og viktig del av det norske økosystemet. Da må de få individene vi har også vernes så lenge de ikke utgjør en direkte fare mot mennesker eller dyr.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**