Venstre vil ha varig vern av Lofoten og Vesterålen

Etter statsråd Borten Moes runde med å lufte sine private meninger om oljeboring i Lofoten og Vesterålen hersker det full forvirring om hva en rødgrønn regjering vil åpne for etter valget og på hvilket grunnlag. – De miljøfaglige rådene mot åpning av oljeaktivitet, både utenfor Jan Mayen og utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, er klare. De advarer sterkt mot oljeboring, sier Ola Elvestuen, nestleder i Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


– Når Ola Borten Moe sier man ikke trenger ny konsekvensutredning for store deler av området utenfor Lofoten før man setter i gang med oljeaktivitet, sier det alt om regjeringens holdning til kunnskap og miljøfaglige råd, sier Elvestuen, og påpeker at den eksisterende konsekvensutredningen er nær tyve år gammel.

Nettsak etter kunnskapsinnhentingen: Varig vern i Lofoten og Vesterålen

– Statsministeren har jo en lang tradisjon for å overse miljøfaglige råd, han har jo til og med felt en regjering på grunn av det. Nå får han følge av sin olje- og energiminister som sier klart at de miljøfaglige rådene ikke vil veie tungt i en åpningsprosess, sier Elvestuen.

Ola Elvestuen

Foto: Caroline Roka

På NHOs årskonferanse forrige uke uttalte Statsministeren om Lofoten, etter at man har skrytt at dette vil være regjeringen som åpner opp for oljeboring utenfor Jan Mayen, at «vi har så mye kunnskap at det er vanskelig å ha mer kunnskap før man bestemmer seg».

– Vi ser nå tydelig konturene av en regjering som legger alt til rette for oljeaktivitet i området som rommer de største bestandene av torsk og sild i verden, det er et område der fire av verdens ti største fiskebestander gyter, og et område som kan sammenliknes med noen av de aller mest fantastiske naturområdene i verden som Amazonas og Great Barrier Reef, sier Elvestuen.

Reketråler fra Kristiansand

Foto: Dag Vige

– Nå må den rødgrønne regjeringen rydde opp i hva som er deres mening om oljeboring i disse sårbare områdene og hvor gammel kunnskap de er villige til å legge til grunn, mener Elvestuen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**