Må bli enklere å få få tak i utenlandsk arbeidskraft

Norsk næringsliv og norske utdanningsinstitusjoner er avhengig av tilgang på utenlandsk arbeidskraft. Derfor vil Venstre gjøre det enklere og mer ubyråkratisk å få tak i arbeidskraft.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


I et representantforslag foreslår Venstres Trine Skei Grande og Borghild Tenden hele tolv tiltak som vil gjøre arbeidsinnvandringen enklere og mer effektiv.

Trine Skei Grande

Foto: Bård Ek

– Arbeidsinnvandring handler ikke om solidaritet, asyl eller flyktninger. Det handler om et rent markedsbehov , og at Norge og norsk næringsliv er avhengig av utenlandsk arbeidskraft for å sikre verdiskapningen og velferden i landet, sier Venstreleder Trine Skei Grande til NTB.

Verdiskapende
Venstre viser i forslaget til Norsk Industris høringsuttalelse til Brochmann-utvalget der man kan lese følgende: «Vi mener at innvandringen de siste årene var et av flere bidrag til at finanskrisen traff Norge mindre enn andre land, da mange norske industribedrifter hadde fulle ordrebøker da krisen inntraff og greide på denne måten å ‘flyte’ en god stund på dette, med utenlandsk arbeidskraft i Norge. Innvandrere sikrer norsk verdiskaping i mange bransjer.»

«Norsk Industri vil ( ) understreke at Norge har behov for en jevn import av arbeidskraft uten spesialistkompetanse. Det er stor mangel på arbeidskraft i yrker som malere, sjåfører, fiskeforedling, m.m. som er sentrale i norsk arbeidsliv.»

-Det må bli enklere og mer ubyråkratisk for norsk næringsliv å sikre seg nødvendig kompetanse og arbeidskraft fra utlandet ,sier Skei Grande.

Tillit til næringslivet
Vi har tillit til at næringslivet, norske bedrifter og utdanningsinstitusjoner selv kan vurdere hvilke folk de trenger til å utføre sine oppgaver og å utvikle sin virksomhet.

– Derfor vil vi la dem forhåndsgodkjenne og ansette utenlandsk arbeidskraft i påvente av saksbehandling i UDI, sier Skei Grande.

– I en ny blågrønn regjering vil vi gjøre det enklere for norsk næringsliv å sikre seg nødvendig arbeidskraft,

Saksbehandlingstid må ned
Venstre mener saksbehandlingstiden i UDI er for lang og uforutsigbar for mange bedrifters vedkommende. Selv ved de spesielle servicesentrene som er opprettet i Oslo, Stavanger og Kirkenes kun for å få arbeidssøkere gjennom kverna, tar det to-tre måneder.

Venstre synes dette er en unødvendig ulempe for norsk næringsliv og foreslår derfor å utvide dagens jobbsøkervisum, slik at personer utenfor EØS lettere kan søke jobb i Norge.

– Saksbehandlingsprosessen er ikke rask nok og smidig nok for å tilfredsstille næringslivets behov for rask rekruttering av utenlandsk arbeidskraft. Den er tungvint, og det er for mange hender innom hver søknad, sier Skei Grande og Tenden.

Somler
I byer som ikke har slike servicesentre, er det politiet som tar imot søknader om arbeids- og oppholdstillatelse. Dette forsinker prosessen enda mer. En søknad kan bli liggende i flere uker før den sendes til UDI, sier de to Venstre-representantene.

Når foreslår de at regjeringen skal utarbeide nye retningslinjer for politidistriktene, blant annet med pålegg om å sende videre søknader innen en kort tidsfrist.

Et annet forslag gjelder oppholdstillatelse for arbeidstakeres familie. Dette tar lang tid i Norge, og Venstre mener det klart svekker motivasjonen for å komme hit. Skei Grande og Tenden mener at familieopphold må behandles samtidig med søknaden fra den som vil ha jobb.

Godkjenning av utenlandsk utdanning er spesielt vanskelig, og saksbehandlingstiden er svært lang. Venstre ønsker en totalgjennomgang av hele godkjenningssystemet.

Norskundervisning er avgjørende, og Venstre mener at staten må ta et økonomisk ansvar gjennom økte tilskudd til kommunene. Dessuten må informasjons- og veiledningsarbeidet rustes opp og bli mer moderne og fleksibelt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**