Norge er ikke del av det grønne skiftet

Vi kunne ha ligget i front og pushet utviklingen bort fra bruken av fossil energi. Problemet er at de store partiene ikke vil, skriver Venstres Rebekka Borsch i en kronikk i Aftenposten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**

Rebekka Borsch

Foto: privat

Jeg vil takke Nina Jensen for å belyse fornybarrevolusjonen som nå foregår i store deler av verden. Dette gir grunn til optimisme og til forsterket klimainnsats.

Men ett viktig aspekt manglet i den flotte kronikken: Norge er per i dag i alt for liten grad del av det globale grønne skiftet. Det kan straffe seg på sikt, ikke minst for norsk næringsliv.

Mens verdens største økonomier er i gang med omstillingen fra fossil til fornybar energi, står Norge nesten på stedet hvil. Det finnes unntak, som elbilsatsingen og Oslos storstilte utbygging av kollektivtrafikken.

Sørgelig lite skjer derimot når det gjelder utbygging av fornybar energi, energieffektivisering, grønt skatteskifte, omstilling av økonomien og kutt av egne klimagassutslipp. Og dette til tross for at vi har nok penger og kloke hoder til at vi kunne ha ligget i front og pushet utviklingen bort fra bruken av fossil energi.

Problemet er at de store partiene ikke vil. De frykter kostnadene ved omstillingen, de frykter for olje- og gassindustrien, de frykter for velgeroppslutningen.

Les hele kronikken i Aftenposten

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**