Støttemur – støttesurr

Merete Haug kommenterer alvorlige påstander i forbindelse med behandlingen av en klagesak i Planutvalget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Stemmegiving

Foto: Microsoft

I Planutvalget har det vært oppe en sak om klage på bygging av en støttemur i grensen mellom to eiendommer på Tofte. Saken var godt forberedt og begrunnet av planavdelingen og Rådmannen, og flertallet stemte med innstillingen, mot Arbeiderpartiets tre stemmer. Saken er nå oversendt Fylkesmannen.

Jeg skal ikke prosedere saken i media, den går sin gang i forvaltningen, men et forhold er det på sin plass å imøtegå offentlig:

Det oppsiktsvekkende er at klager har sendt et brev som er oversendt Fylkesmann via hennes advokat. Klager påpeker at motparten er partileder i Hurum Venstre og kommer med bakgrunn i dette med det vi oppfatter som ganske alvorlige anklager mot både H, V, Sp, Krf og FrP. ‘Aner rett og slett ugler i mosen’, for å sitere direkte fra brevet. Hun unnlater derimot å nevne at hun selv er gift med partileder i Hurum Arbeiderparti!

Anne Sofie Riseng, Venstres utmerkede leder, har bevisst opptrådt svært ryddig i denne saken, hvilket bør være en selvfølge når man har både partsinteresser og politiske verv i en liten kommune. Hun har ikke tatt opp denne saken hverken privat med partifeller eller innad i partiet, heller ikke med øvrige politiske partier, og ikke på noen måte drevet lobbyvirksomhet for sin sak, og stilte heller ikke som tilhører på møtet.

Det sies at ‘på seg selv kjenner man andre’. Jeg vil derfor gjerne tro at leder i AP har opptrådt med tilsvarende varsomhet, og jeg har tillit til at representantene for AP som alle andre har stemt ut fra egen vurdering av hva som er rett, uten hensyn til at deres egen partileder var part i saken.

Siden navn ikke framkommer i sakspapirene var det ved en ren tilfeldighet at jeg som Venstres representant i Planutvalget ble klar over hvem saken dreide seg om. Jeg tok da for ordens skyld dette opp med samarbeidspartiene i forkant for å ha vurdert min habilitet. Kanskje det beste for alle parter hadde vært at representantene for både V og Ap fratrådte ved sakens behandling, men AP har åpenbart heller ikke vurdert dette som problematisk.

Når motpartens politiske verv trekkes inn i saken som ‘ugler i mosen’ hadde det vært både naturlig og realt om klager og hennes ektefelle var åpne om sine egne.

Merete Haug

Foto: Kjersti Håbjørg

Merete Haug
Nestleder Hurum Venstre
Medlem i Planutvalget

Innlegget er publisert i Røyken og Hurums Avis 20.01.15

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**