Gi fastlegene tid til å være leger

Venstre støtter fastlegeopprøret mot regjeringens nye forslag til fastlegeforskrift. Venstre frykter det vil svekke helsetilbudet lokalt og at det gjør legeyrket mindre attraktivt, skriver Venstres Rebekka Borsch i RHA.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

 Stortingskandidat Rebekka Borsch.

Stortingskandidat Rebekka Borsch.
Foto: privat

Forslaget vil føre til økende byråkratisering og frata legene tid til å behandle pasienter. Fastlegene tror den vil rasere tilbudet til pasientene. Lovforslaget pålegger legene å prioritere oppsøkende virksomhet og papirarbeid framfor å behandle de pasientene som oppsøker legene. Venstre frykter det vil svekke helsetilbudet lokalt og at det gjør legeyrket mindre attraktivt.

Ytterligere byråkratisering?
Det offentlige tilbudet bør fortsatt bygges på ansvaret for egen helse. Det er trist om legerollen blir ytterligere byråkratisert, og det vil bli vanskeligere å rekruttere nye fastleger. Vi ser hvordan statusen til læreryrket har sunket i takt med økende byråkrati og mindre tid til å være l ærer. Venstre er redd det samme skjer med legene.

Lege

Foto: Microsoft

Helseministeren bør ha fastlegene med på laget når hun gjennomfører omfattende endringer. Fastlegene er bærebjelkene i helsetilbudet vårt. Det er ikke å sette pasienten i sentrum å gi legene mer papirarbeid, og mindre tid til å følge opp pasientene.

Mer papir, flere møter
Fastlegene frykter at økte krav til papirarbeid, møtevirksomhet og kort responstid vil gå ut over pasientene. Alle skal ha time innen fem dager, åtti prosent av alle telefoner skal besvares innen to minutter. Legene er usikre på hvordan de skal være tilgjengelige uten at det går utover tilbudet til kroniske pasienter og pasienter med akutte problemstillinger.

Landet vårt trenger flere fastleger. Venstre frykter at det kan bli en motsatt utvikling og at departementets håndtering av fastlegeordningen vil skremme medisinstudenter fra å gå inn som fastlege. Forslaget regjeringen har lagt fram er ennå ikke godt nok. Fastleger må få tid til å være leger. Derfor bør helseministeren ta kritikken på alvor og revurdere forslaget i samarbeid med, og ikke i kamp mot, Norges fastleger.

Rebekka Borsch
stortingskandidat Buskerud Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**