Vil ha yngre til urnene

Buskerud Fylkeskommune støttet Venstres interpellasjon i sitt siste møte, hvor de ønsker å se på opprettelse av egne valglokaler ved de videregående skolene, med oppstart allerede til høsten.
Rebekka Borsch (V), kommunestyrerepresentant og førstekandidat på Buskerud Venstres valgliste, applauderer forslaget og mener det er et godt tilbud som kan øke den allerede svært lave valgdeltakelsen blant førstegangsvelgere.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

 Stortingskandidat Rebekka Borsch.

Stortingskandidat Rebekka Borsch.
Foto: privat

– Derfor er jeg glad for at Venstres forslag, som ble fremmet av gruppelder Helge Stiksrud, har fått støtte fra fylkestinget og fra fylkesordføreren. Dette handler om et lavterskeltilbud til alle elevene som skal stemme for første gang og det trengs. Valgdeltakelsen blant førstegangsvelgere er langt lavere enn befolkningen som helhet, sier Borsch.

Få debatter
Ifølge henne er situasjonen i år at det ved årets valg vil være få, om noen, elever ved den videregående skolen som har vært med på skolevalg eller skoledebatt tidligere. – Dette gir elevene på de videregående skolene en god anledning til å prøve noe nytt, og å stemme ved skolen de går på, sier hun.

 Gruppeleder for V i fylkestinget Helge Stiksrud fremmet forslaget som nå har fått støtte fra fylkeskommunen.

Gruppeleder for V i fylkestinget Helge Stiksrud fremmet forslaget som nå har fått støtte fra fylkeskommunen.
Foto: Torbjørn Tandberg

Ber om overslag
I dagens formannskapsmøte vil hun be rådmannen komme med et kostnadsoverslag for å se om det er mulig å få med seg de andre folkevalgte på prosjektet.

Selv om de videregående skolene styres av fylkeskommunen, er det opp til hver enkelt kommune å ta kostnadene knyttet til prosjektet.


Bare halvparten stemmer

Valgdeltakelsen blant førstegangsvelgerne i Norge er langt lavere enn blant befolkningen som helhet. I 2009 var valgdeltakelsen på 57 prosent, mot 76,4 prosent blant alle velgerne. Et vesentlig spørsmål som vil komme, foruten kostnader, er hvorvidt den manglende deltakelsen skyldes mangel på stemmelokaler, eller fravær av engasjement hos ungdommene.

Mange andre kommuner har støttet forslaget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**