Krever at miljøvernministeren griper inn i Odda

Etter initiativ fra Odda Venstre og Hordaland Venstre tar stortingsrepresentant Gunnar Kvassheim nå saken om riving på smelteverkstomten i Odda opp med miljøvernministeren.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Odda

Venstres stortingskandidat Gunn-Vivian Eide mener at dette nå er blitt en viktig nasjonal vernesak. Etter at riksantikvaren fredet store deler av Smelteverkstomten, har Venstre engasjert seg for å også redde bygningskonstruksjonen til ovn 1 og ovn 2. Ettersom både ovn 3 og andre tilstøtende bygninger på tomten er fredet ligger det godt til rette for at Ovn 1 og Ovn 2 kan vernes gjennom ombygging og aktiv bruk slik det vil bli hvis Norges Vasskraft og Industristadmuseum får kjøpe bygningene.

Gunn-Vivian Eide profilbilde

Bærer preg av spekulasjon
Fylkeskonservatoren i Hordaland stoppet i går rivingsarbeidet midlertidig for å få til en dialog med tomteier om hvordan mest mulig av kulturminnet kan vernes. – Tomten der bygningene står er regulert til formidling av kulturminne, og det finnes ikke planer eller kjøpere til tomten lenger dersom bygningene rives, sier Gunn-Vivian Eide. — Rivingen bærer derfor preg av spekulasjon.

Odda

Et viktig kulturminne
– Smelteverkstomten i Odda er et viktig nasjonalt kulturminne, og gjennom Unesco-status vil det både bli mer ressurser og oppmerksomhet til Odda. Den pågående rivingen svekker verdien i forhold til Unesco, og miljøvernministeren må derfor snarest gripe inn slik at denne flotte "sorte diamant" sikres for etterslekten, avslutter Eide.

 Gunnar Kvassheim

Gunnar Kvassheim

Gunnar Kvassheim stiller følgende spørsmål til miljøvernministeren:
Hva vil miljøvernministeren gjøre for å forhindre at verneverdiene ved det gamle smelteverket i Odda forringes gjennom de rivningsarbeidene som er igangsatt, og slik at mulighetene til å nå opp på UNESCOs verdensarvliste ikke svekkes?

Begrunnelse:
Smelteverket i Odda er sammen med Norges Vasskraft- og Industristadmuseum i Tyssedal og industribyen Rjukan ført opp som kandidat på norsk tentativ liste for UNESCOs verdsarv. Industriminner er underrepresentert på UNESCO si verdsarvliste. Smelteverket og området det ligger i representerer noe helt unikt, og vil sette både Odda og Norge på verdenskartet i industriminnesammenheng. Det ligger i tillegg svært godt tilrette for å kombinere vern gjennom ny og fremtidsrettet aktivitet på smelteverkstomten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**