Interpellasjon til kommunestyet 15.10.2014

“Jeg er veldig skuffet over ordførerens svar i denne saken” sier Carola Karl Urvik i en kommentar. Hvorfor vil ikke Vefsn kommune gjøre som andre kommuner i Norge og sende et signal til regjeringen om at Norge burde ta større ansvar i den internasjonale dugnaden om å motta flyktninger fra krigen i Syria? Les hele interpellasjonen ved å klikke på linken.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**

Carola Karl Uvik

Foto: Urvik

Ordfører!

Amerikanske bombefly angriper nå Den Islamske Stat (IS) sine styrker i den nordlige delen av Syria sammen med flere arabiske allierte. Titusener av nye syriske flyktninger har de siste dagene ankommet Tyrkia som nå har over 800.000 syriske flyktninger i landet. Til sammen har nesten tre millioner syrere flyktet fra hjemlandet. Millioner er internt fordrevet inne i landet.

I Kommunal rapport fra torsdag, 2.10.2014 kunne vi lese at Nesoddenordfører Nina Sandberg har tatt initiativ til å oppfordre regjeringen om å snu i saken om de 123 syriske flyktninger som Norge er bedt om å ta i mot. Sandberg sier at kommunene ikke ble forespurt i saken, og særlig hvis økonomiske midler hadde fulgt med, ville kommunene vært positiv til å yte sitt bidrag i den prekære situasjonen disse menneskene befinner seg i. Hun oppfordrer også andre kommuner i Norge om å fatte liknende vedtak.

Etter å ha vært i kontakt med ordføreren i Nesodden fikk jeg tilsendt deres kommunestyrevedtak som lyder som følgende:

"Kommunestyret i Nesodden ber ordføreren kontakte regjeringen og be om å omgjøre vedtaket på de 123 kvoteflyktninger som FNs høykommisær for flyktninger ønsket at Norge skulle ta i mot. Nesodden kommuen vil om nødvendig ta i mot kvoteflyktninger fra Syria, på samme måte som kommunen tidligere har samarbeidet med IMDi om bosetting.

Syria opplever en enorm humanitær krise. Det er ifølge FNs høykommisær for flyktninger et stort behov for at flere land påtar seg et større ansvar i den internasjonale dugnaden i å motta flyktninger fra krigen. Dette er en ekstraordinær situasjon. I lys av dette er det kritikkverdig at Norge har avvist FNs forspørsel om ta i mot 123 spesielt sårbare flyktninger, under henvisning til at kommunene ikke har kapasitet.

Nesodden kommune mener at Norge skal ta i mot flere flyktninger fra Syria, i tråd med anbefalingene fra FN og fra de humanitære organisasjonene i Norge. Nesodden kommunen er klar til å ta i mot flyktninger fra Syria i samarbeid med IMDi, forutsatt rimelig statlig medfinansering."

Også andre norske kommuner har nå fattet liknende vedtak.

Mitt spørsmål til ordføreren:

Vil ordføreren oppfordre kommunestyret i Vefsn om å fatte et likelydende vedtak for å imøtekomme FNs oppfordring om å ta i mot disse 123 kvoteflyktninger?

Carola Karl Urvik, gruppeleder Vefsn Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**