Hvor går NAV?

NAV ble opprettet for å gi folk et bedre og enklere tilbud, men nå kommer det meldinger om at NAV er ute av kontroll. Mennesker opplever at de ikke blir trodd og at problemene deres ikke blir tatt på alvor, sier stortingsrepresentant Andre N. Skjelstad.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

André N. Skjelstad

Foto: Rune Kongsro

Syke, trygdede og ledige har store problemer bare med å få tak i en saksbehandler. Ventelisten hos NAV har økt fra 5000 til 19000 personer. Tidsfrister brytes hele tiden, med den konsekvens at folk tvinges over til sosialkontoret.

Må fungere i dårlige tider.
-Venstre mener at dette må endres. En kan trygt si at NAV ikke har fungert i gode tider. Hvordan skal NAV da fungere i dårlige tider? Dette er regjeringens ansvar og utfordringene står foran oss, mener Skjelstad. Vi trenger et offentlig serviceorgan med en inngangsdør og ikke et magehodet byråkrati. Det som beskrives om NAV og syke mennesker er helt uakseptabelt. Det eksisterer i dag frister, men de gir ikke rettigheter til brukerne som trenger hjelp. Fristene må få konsekvenser og derfor må det ved fristbrudd utbetales et beløp til syke som venter på uføretrygd på linje med rehabiliteringspenger.

Det er et problem når saksbehandlere i NAV har for mye å gjøre til at de greier å fatte gode vedtak i enkeltsaker. Man finner ikke de riktige tiltakene for den enkelte, og mange av dem som får hjelp får ikke den hjelpen de trenger. Hele hensikten med NAV var at folk ikke skulle falle mellom to stoler. Regjeringen må rydde opp og rive ned veggene mellom ulike offentlige etater og institusjoner.

Menneskene i sentrum

Mennesker

Foto: Microsoft

Det har vært tre særdeles gode år for landet. En har ikke klart å få NAV til å fungere på en tilfredsstillende måte i gode tider, men det er nå vi må forvente et høyere antall arbeidsledige og at folk har raskere behov for hjelp. Det er nå viktig å gjøre det Venstre alltid har satt fokus på, å sette mennesket i sentrum og ikke systemene, avslutter stortingsrepresentant Andre N. Skjelstad.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**