Høyre må stoppe Datalagringsdirektivet

18. januar startet Stortinget behandlingen av EUs omstridte datalagringsdirektiv. Transportkomiteen avviste et forslag om å utsette saken, men det ligger an til en tre dagers åpen høring før Stortinget fatter sitt endelige vedtak i april, skriver Karl M. Buchholdt i et innlegg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Innlegg av Karl M. Buchholdt – leder i Levanger Venstre
Arbeiderpartiet vil innlemme datalagringsdirektivet i norsk lov, men må ha støtte fra Høyre for å få flertall i Stortinget. Det er Høyre som avgjør om Norge skal ivareta borgernes frihet fra pålagt overvåkning eller om rettsstatens prinsipper om uskyld inntil motsatte er bevist skal settes på hodet.

Datalagringsdirektivet bryter grunnleggende med prinsippet om at du ikke skal overvåkes dersom du ikke har gjort noe ulovlig og speilvender hvordan rettstaten skal se ut. Direktivet innfører et nytt prinsipp om at alle for sikkerhets skyld skal overvåkes hele tiden. En slik praksis er helt uakseptabel i en rettsstat. Venstre har derfor programfestet å bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen for å stanse Datalagringsdirektivet.

Internett har gitt en hel verden mulighet til å kommunisere med hverandre. Det er en unik mulighet vi aldri har hatt før. Med det kommer det også utfordringer. Erna Solberg har tidligere uttalt at lagringsmåte og lagringstid avgjør om direktivet får Høyres støtte. I spørsmål om overvåkning og personvern kan ingen ha forventninger til Arbeiderpartiet, men det må være mulig å forvente mer av Høyre. Et parti som står for mer makt til individet kan ikke være for Datalagringsdirektivet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**