Uttalelse: Stopp den amerikanske overvåkning av norske borgere!

Venstres landsstyre mener det nylig avdekkede overvåkningsprogrammet PRISM i USA er en alvorlig trussel mot personvernet. Norge må reagere kraftig på denne massive overvåkningen av norske borgere. Venstre vil innføre digitale borgerrettigheter og ber regjeringen ta initiativ til en avtale om felles internasjonale regler om eierskap, utveksling og regulering av digital informasjon.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Nettovervåkning

Foto: Microsoft

PRISM er et amerikansk overvåkningsprogram som gir amerikanske myndigheter direkte tilgang til kommunikasjon og data fra enkeltpersoner som er lagret hos selskaper som Apple, Google, Facebook, Microsoft, Skype og Yahoo!.

Amerikansk lovgivning setter ingen begrensninger på overvåkning av personer som oppholder seg utenfor USA. Amerikanske myndigheter har reagert på avdekkingen av PRISM med å påpeke at programmet er rettet mot utlendinger. Det betyr at NSA har ubegrenset tilgang til å overvåke norske borgere. Denne massive, ubegrensede og ukontrollerte overvåkningen skaper en enorm risiko for misbruk.

Venstre mener kampen mot PRISM må skje på to fronter, gjennom reaksjoner mot amerikanske myndigheter og et felles internasjonalt regelverk som sikrer grunnleggende personverninteresser. Et levende demokrati forutsetter en fri meningsutveksling. PRISM og tilsvarende overvåkningsprogram vil kunne medføre det motsatte og dermed være direkte skadelig for demokratiet.

Mange brukere av sosiale medier og andre tjenester på internett, er opptatt av at lagret informasjon om dem ikke misbrukes. Land med strenge personvernregler kan derfor være attraktive etableringssteder for selskaper som er opptatt av brukernes tillit. Venstre vil arbeide for at regelverket for Norge og EØS-området er godt nok til å skape grunnlag for denne tilliten.

Venstre vil være en strek forsvarer av grunnleggende rettigheter på nettet som beskyttelse av personopplysninger, ytringsfrihet, organisasjonsfrihet, pressefrihet og politisk handlingsfrihet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**