Det må skapes ny optimisme for landbruket

Landbruket er en bærende næring i Nord-Trøndelag, og Venstre vil arbeide for at landbruket fortsatt skal ha en sterk stilling i fylket. Venstres syn er at dagens rammeverk har behov for en kraftig modernisering, skriver stortingskandidat Andre N. Skjelstad i en kronikk.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Kronikk av Andre N. Skjelstad . stortingskandidat for Venstre

André N. Skjelstad

Foto: Rune Kongsro

Det er ikke egnet til å nå dagens fastsatte mål for bosetting, sysselsetting, matsikkerhet og inntektsnivå. Antallet bruk i drift og antallet bønder synker raskt, det legges i snitt ned 3 melkebruk daglig. Det blir dermed feil å påstå at regjeringens politikk er eksempel på en landbrukspolitikk som virker.

For å kunne ivareta landbrukets tradisjonelle rolle i Nord-Trøndelag må vi ha hovedvekt på at vi fortsatt skal være landsledende innenfor storfe, svin og kjøttproduksjon både når det gjelder kvalitet, volum og inntjening. Vi må også tenke fremover, derfor vil Venstre også satse på lokal produksjon av mat og drikke. Slik virksomhet er nødvendig for å gjøre de grønne næringene synlige i samfunnet, for å vise verdien av norsk matproduksjon og skape interesse for god mat. I framtida vil lokal produksjon være avgjørende for landbruket, reiselivsnæringen og ikke minst for aktive og levende bygdesamfunn. Regelverket knyttet til produksjon, distribusjon og servering er ofte en hemsko for å lykkes med produksjon av mat basert på ressursgrunnlaget fra egen gård. Dette kan blant annet løses gjennom å styrke matprogrammet slik at flere produsenter kan hente inntekten direkte i markedet og oppheve produksjonsreguleringer dersom foredlingen skjer på egen gård.

Den store forskjellen på Venstres politikk og regjeringens landbrukspolitikk er at vi tar utgangspunkt i bonden som en selvstendig næringsdrivende. Vår landbrukspolitikk utformes derfor slik at hver enkelt bonde skal få et større handlingsrom, økt frihet og en rimelig grad av økonomisk trygghet i bunn. Vi vil derfor ha en fremtidsrettet landbrukspolitikk som tar utgangspunkt i gode tilskuddsordninger kombinert med forenklinger. Konkret vil Venstre opprettholde overføringene til landbruket på omtrent samme nivå som i dag.

Venstre vil ha en gjennomgang av landbrukets omfattende regelverk med sikte på en kraftig modernisering, færre skjemaer, enklere retningslinjer og gradvis endring av markedsreguleringer. Unødvendig byråkrati og regelverk som vanskeliggjør bondens hverdag skal fjernes.
Venstre mener at det må foretas en modernisering av melkeproduksjonen. Mange reguleringer av samdrifter bør oppheves, siden samdrifter åpenbart vil være en løsning mange bønder ønsker i fremtiden, ikke minst unge bønder. For å legge til rette for at flere unge, motiverte bønder vil Venstre ha en ordning med oppstartkvoter i melkeproduksjon til redusert pris.

Vi har gode muligheter til å drive økologisk matproduksjon i Nord-Trøndelag. Landbruket har en viktig rolle i arbeidet for et mer bærekraftig samfunn og økologisk produksjon er en spydspiss i miljørettingen av landbruket. Venstre vil ha et nyskapende økologisk landbruk, blant annet gjennom å knytte støtteordninger til betingelser om miljøvennlig eller økologisk drift. Videre må støtteordninger for nyskapning av økologiske høykvalitetsprodukter styrkes. Venstre vil derfor gi økt jordbruksfradrag for bønder som driver eller legger om til økologisk matproduksjon, samt gi momsfritak for økologisk mat.

Venstre vil myke opp det statlige regelverket for landbrukseiendommer og ha en mer aktiv politikk for de landbrukseiendommene som i all hovedsak er et sted å bo. Bygdenes fortrinn er plass og muligheter til attraktive landbrukseiendommer der en kan bo, leve og virke til en overkommelig pris. Arealressursene må derfor disponeres på en slik måte at det legger til rette for en variert og tjenelig bruksstruktur ut fra samfunnsutviklingen i området, med hovedvekt på hensyn til bosetting, arbeid og driftsmessig gode løsninger.

En oppheving av delingsforbudet ville gitt bøndene muligheten til å realisere kapitalverdier, som igjen ville gitt muligheten til nye næringer på gårdsbrukene. Undersøkelse viser at interessen for å kjøpe småbruk er stor og bygdene vil kunne tiltrekke seg nye folk som ser muligheter i forhold til dette.

Jordvern er en forutsetning for at våre etterkommere skal få muligheten til å produsere egen mat på egen jord. Det dyrkede arealet utgjør kun 3 prosent av landarealet. Bare 1/3 av disse arealene har potensial for matkornproduksjon. Venstre vil derfor styrke jordvernet for å sikre vern mot irreversible endringer av spesielt produktiv landbruksjord. Jord som omdisponeres til utbyggingsformål skal i størst mulig grad erstattes med nytt oppdyrket areal med samme produksjonsverdi. Et sterkt importvern vil være nødvendig også i fremtiden.
Venstre vil legge til rette for mer mangfold i landbruket. Lokale myndigheter må få større frihet til å se landbrukspolitikken i sammenheng med øvrig næringspolitikk. Derfor er det viktig av gründermentalitet og nytenkning får en sentral plass.

Klimaendringene har skapt stor usikkerhet knyttet til fremtidens matproduksjon. Vi har en forpliktelse overfor oss selv, verden og kommende generasjoner til å benytte oss av vår natur for å skaffe mat på en bærekraftig måte. Det vil Venstre fortsette å gjøre også ved høstens valg. Vi vil opprettholde de samlede overføringene til landbruket omtrent på dagens nivå, kombinert med forenklinger og fornuftige tilpassinger. Venstre er dermed trygt plassert der vi alltid har vært, i det politiske sentrum.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**