Lagre`Lever, eller hva AP?

Leder i Namsos Venstre Geir Olav Knappe har besøkt Lagret, et viktig møtested for ungdom i Namsos. Rådmannen i Namsos har kommet med forslag om å legge ned Lagret og avslutte kommunenens MOT- engasjement.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**


Her kommer Geir Olav Knappes betraktninger etter besøket på Lagret og noen tanker videre:

Geir Olav Knappe Geir Olav Knappe

Geir Olav Knappe Geir Olav Knappe
Foto: M. Haagensen

Torsdag kveld var jeg så heldig å få oppleve ungdommers engasjement på nært hold. Det var folkemøte på Lagre´. Dyktige ungdommer snakket varmt om stoltheten av å skape, stoltheten av å lykkes.

Foranledningen var Rådmannens forslag om å legge ned Lagre´ og avslutte kommunens MOT-engasjement. Namsos kommune skal spare 40 millioner, eller rettere sagt, de skal bruke 40 millioner mindre, neste år.

På folkemøtet måtte Rådmannen ta rollen som den store stygge ulven. Men er det riktig å rette skytset den veien? Det er en rådmanns plikt å komme med forslag på hvordan vi kan disponere pengene våre.

Namsos kommune har over en lang periode brukt for mye penger. De siste 10-15 årene, siden siste omstillingsprosess, har kommunen utviklet en usunn økonomi som på ingen måte er bærekraftig. Enda verre, den kan tvinge oss til å måtte ta ufornuftige valg. Hvem vil flytte til en kommune med slike utsikter?

Hvem har hovedansvaret for at vi er havnet i en slik økonomisk situasjon? Hvem har styrt kommunepolitikken i Namsos de siste 15 årene? Jeg er spent på hvordan Ap med ordføreren i spissen vil løse denne og alle andre saker i tiden som kommer.

Kulturpatruljens utspill om å leie Lagre´ er en konstruktiv idé. Men det endrer ikke på det faktum at vi må få på plass en annerledes forvaltning av de ressursene Namsossamfunnet rår over slik at vi får en bærekraftig kommuneøkonomi. Å skylde på enkeltsaker eller skiftende regjeringer og overføringer er å putte hodet i sanden.

Forebygging av frafall i idrett blant ungdom - dans

Foto: AA

Det beste i vårt lokalsamfunn er ungdommen og deres engasjement på alle arenaer. Namsos Ungdomsråd, UMM-ungdommene (Ungdom med MOT) og husstyret på Lagre´ ga oss et godt innblikk i hvorfor MOT og Lagre´ er viktige suksesser. Bare så synd at så få politikere var der.

Som innflytter til byen har ikke jeg noe personlig forhold til Lagre´, og MOT fantes ikke på 80-tallet. Men jeg har selv kjent på kroppen hvor givende ungdomsklubber er. Det vekte mitt samfunnsengasjement og nå er jeg lokalpolitiker i denne flotte byen.

Det er gode muligheter for idrett i Namsos, men ikke alle synes det er like givende å springe etter baller eller gå på ski. Som et rusforebyggende tiltak er Lagre´ viktig for å skape en trygg arena slik at de unge får mot til å si nei. Lagre´ er også i ferd med å finne sin plass integreringsarbeidet. Superbra og viktig!

MOT og Lagre´ er til for alle ungdommer og de bidrar begge til et mer robust, trygt og inkluderende ungdomsmiljø. Et gode vi må verne om.

For oss i Venstre er oppvekst og skole, sammen med miljø, det aller viktigste. Det oppleves fortvilende og dramatisk at forslaget om å legge ned Lagre´ og MOT er en realitet. Vi i Venstre gjør det vi kan for å støtte opp under og heie fram ungdom som engasjerer seg, enten det er i frivillige organisasjoner, politikk, kultur, idrett, eller for ungdomsklubben sin.

Det er ikke Venstre som bestemmer i kommunen vår. Sparetiltakene skyldes en politikk som over tid har skapt en usunn økonomi. Jeg hadde følt meg snytt hvis jeg hadde stemt Ap. Snart er det valg igjen. Det er på tide at Ap kommer med løsningene for å bygge en mer robust kommuneøkonomi. Hvis de har noen?

Gode lokalsamfunn legger til rette for velferd, utvikling og engasjement. Vi må derfor støtte opp om arenaer som utvikler ungdommens engasjement. Ikke bare fordi det er fornuftig, men fordi det er et gode i seg selv. Å kutte støtten til MOT og Lagre´ vil bare gjøre oss enda fattigere.

Å satse på ungdommen gir oss framtidskraft.

Geir Olav Knappe
Leder
Namsos Venstre

Meninger- Namdalsavisa 18.09.14

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**