Liveblogg: bystyrets møte 17.12.14

Oslo Venstre blogger LIVE fra bystyrets siste møte før jul

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**


12:05: Opprop
-Venstre møter i dag med Toril Berge Flatabø, Odd Einar Dørum, Espen Ophaug, Julianne Ferskaug og Terje Bjøro.

12.13: Muntlig spørretime

12.15:
•Marianne Borgen (SV) stiller spørsmål om dårlig luftkvalitet i Oslo. Hva har byråden konkret gjort etter at ESA slo fast at utslippene i Oslo er ulovlig høye, og hva vil hun gjøre fremover?

-Byråd Guri Melby svarer. De langsiktige tiltakene er det viktigste vi gjør, det handler blant annet om å arbeide for lave utslipp fra transport og en god byplanlegging. Byråden viste også til veldig mange andre tiltak, blant annet reduksjon av antall vedovner for å redusere svevestøv, vasking av veier osv. De tiltake kommunen rår over er imidlertid svært få, tungtraporten feks. har kommunen få muligheter til å redusere. Det viktigste er å få et større handlingsrom slik at vi kan få til flere tiltak, sa Melby.

•Marianne Borgen (SV) følger opp med spørsmål om byrådet vil følge opp med tiltak innenfor det mulighetsrommet byrådet har.

-Byråd Melby svarer og sier at det meste av det kommunen har myndighet til å gjennomføre er gjennomført. Kommunen har ansvaret, men staten har også en betydelig av ansvaret, særlig når det gjelder tungstransporten. Jeg vil følge opp dette videre, og i januar skal Stortinget behandle et forslag fra Venstre om å gi kommunene flere virkemidler, noe jeg ser frem til, sa Melby.

•Abdullah Alsabeegh (A) følger opp med spørsmål om hvilke strakstiltak byråden har iverksatt.

-Byråd Guri Melby sier at alt kommunen kan gjøre er gjennomført. Vi har satset på nullutslippskjøretøy, miljøfartsgrenser, bygget ut kollektivtrafikk og jobber generelt effektivt for å få ned utslippene. Vi må få større handlingsrom fra staten, sa Melby.

•Harald Nissen (MDG) følger opp med spørsmål om konkrete tallmål, tidshorisont og samarbeid med andre norske byer. Hva er byrådens tiltak for å presse staten til å få ned utslippene?

-Byråd Guri Melby sier at staten må gi Oslo flere virkemidler. Jobber nå med å revidere tiltakene som har blitt gjennomført, og rapporten vil legges frem våren 2015. Denne vil komme med flere tiltak. Vi må utøve press mot staten, denne uka kommer Oslo og Bergen sammen til å be om deputasjon i energi- og miljøkomiteen for å snakke om Venstres forslag, sa Melby.

Det ble også stilt en del spørsmål til Høyres byråder.

13.14: Nå behandler bystyret sak om forvaltningsrevisjon av byggesaksbehandling/plan- og bygningsetaten

-Espen Ophaug holder Venstres inlegg. Vi har en dyktig etat, byggesaksbehandlingen er i hovedsak god og effektiv. For Venstre er det viktig å understreke at vi har en profesjonell etat som vi har tillit til. Det er en viss deskrepans mellom Carl I. Hagens private forslag og kommunerevisjonens rapport. Komiteens store flertall er fornøyd med revisjonens vinkling. Det er samtidig viktig å merke seg at PBE på noen områder ikke var helt i mål, og det gleder meg derfor å se at etaten allerede har funnet tiltak som skal iverksettes for å forbedre dette. PBE forholder seg til en øang rekke planer, forskrifter og politiske signaler. Det er komplekst å orientere seg i. PBE er ganske dyktige i å finne frem i dette virrvarret. Av og til skjer det feil, og da er det godt å vite at vi har et kontrollutvalg og en kommunerevisjon som kan påse at avvik blir fulgt opp, og at PBE er lydhøre, sa Ophaug.

-Terje Bjøro tar også ordet. Han er imponert over PBEs direktør, enhetsledere og saksbehandlere. Det er vi politikere som ansvarlige for budsjettet som må sørge for gode rammer for dem. Jeg har stor tillit til etaten og de som jobber der, sa Bjøro.

13.44: Nå behandler bystyret forslag fra SV om kompetanse i banehagen

-Julianne Ferskaug holder Venstres innlegg. Det er verken tvil eller uenighet om at kvalifisert personale i barnehagene er viktig. Det gjøres mye for å rekruttere og beholde gode barnehagelærere i Oslo, sa Ferskaug, og viste til flere tiltak. Venstre deler SVs engasjement for dette, men det er urealistisk at vi skal kunne få tak i så mange utdannede barnehagelærere at vi klarer å kompensere for det antallet som i dag har dispensasjon fra kravet, sa Ferskaug.

14.00: Nå behandler bystyret forslag fra A, SV og MDG om byomfattende kveldsåpen barnehage på Grünerløkka.

-Julianne Ferskaug holder Venstres innlegg.Venstre er svært positive til å utvide tilbudet med fleksible åpningstider i barnehagene, kombinert med regler om maksimal oppholdstid for barna, for å lette hverdagen for foreldre med skift-, eller turnusarbeid. Venstre i bydel Grunerløkka har vært pådrivere for tilbudet i bydelen, og ser at for de som trenger det, kan tilbudet være svært nyttig. Det har imidlertid vært liten etterspørsel etter det kveldsåpne tilbudet. Venstre er ikke negative til et kveldstilbud i en barnehage, men vi mener det må være et behov for det før det opprettes, heller enn motsatt, sa Ferskaug.

14.24: Nå behandler bystyret sak om bevaring av Ekebergsletta.

-Odd Einar Dørum holder Venstres innlegg. Venstre vil rose initiativtakerne.Det er behov for å si fra om at vi ønsker et helhetlig område for å sikre friluftsliv, uorganisert mosjon og breddeidrrett. Vi får et områdeprogram, og vi kan da se den helheten. Jeg er av den oppfatning at vi skal hegne om grøntområdene våre, og dette er et viktig grøntområde, sa Dørum.

-Odd Einar Dørum tar ordet igjen for å svare på utfordring fra Rødt om å være med på deres forslag. Det ligger mye tyngde i komiteens enstemmige innstillingen og at bystyret vedtar dette. Områdeprogrammet kommer, og det er da vi skal se på helheten, sa Dørum.

14.52: Nå behandler bystyret privat forslag om leksehjelp på 1.-4.-klassetrinn.

-Julianne Ferskaug holder Venstres innlegg. Vi mener det er ryddig å vente på rapporten om leksehjelpstilbudet før vi gjør endring, sa hun.

15.19: Nå behandler bystyret sak om ny flerbrukshall og utbygging av Uranienborg skole.

-Julianne Ferskaug holder Venstres innlegg. Dette er en sak det har vært mye engasjement rundt, og det har vært en lang prosess. I dag vedtar vi utvidelse av skolene og en flerbrukshall som vil være bra både for skolen og for idretten, sa Ferskaug.

15.35: Nå behandler bystyret sak forslag om kulturpolitisk plan for grafitti og gatekunst.

-Julianne Ferskaug holder Venstres innlegg. Hun berømmer Harald Nissen for å ta initiativ til dette. Det er ikke mange år siden all gatekunst ble sett på som hærverk, og denne saken viser hvor langt vi har kommet. Dette skapes av kreative mennesker som må få spillerom til å lage kunsten sin. Jeg gleder meg over denne saken, sa Ferskaug.

16.00: Det er nå en times middagspause.

17.57: Nå behandler bystyret handlingsplan for forebygging av uønskede svangerskap og abort.

-Julianne Ferskaug holder Venstres innlegg. Vi lever i et samfunn med så mye kunnskap om reproduktiv helse at vi kunne unngått mange uønskede svangerskap. Mange kan bli spart for en vanskelig situasjon. Det handler om tilgang på kunnskap og informasjon, blant annet seksualundervisning er svært viktig i forbindelse med dette. Jeg er glad for at det er stor grad av enighet i saken. Jeg tror det vi i dag vedtar vil gjøre at færre unge mennesker havner i en uønsket situasjon, sa Ferskaug.

18.13: Nå behandler bystyret innbyggerinitiativ om trafikksituasjonen i Enebakkveien.

-Både Odd Einar Dørum og byråd Guri Melby hadde ordet i saken. Byrådet har vært på hugget i denne saken, flere tiltak er allerede iverksatt eller planlagt.

18.24: Nå behandler bystyret saker om parkeringssituasjonen i Thereses gate.

-Odd Einar Dørum holder Venstres innlegg. Jeg synes det er grunn til å være ettertenksom i denne saken. Vi har lært mye av denne prosessen. Komiteen går for beboerparkering, og det er viktig for området. Det å få fart på å få dette gjennomført tror jeg vil være til glede med mange. Det jobbes med en KVU om gatens fremtid, og det er en prosess der berørte vil bli involvert, sa Dørum.

-Byråd Melby holder også innlegg. Dette viser at politikk handler om priotering, og at et stort flertall i bystyret prioriterer kollektiv, sykkel og gange foran biltrafikk, og det er det vi gjør i praksis i denne saken. Det gjør at det blir noen tøffe tak. Jeg har erkjent at den prosessen kunne vært bedre, men det ville nok blitt bråk uansett. Jeg forstår at dette fører til protester. Tiltaket har et bredt flertall i bystyret og i BU. Jeg er glad for at det flertallet prioriterer miljøvennlige løsninger, sa byråden.

18.41: Nå behandler bystyret saker om kommunal plantepolitikk.

-Odd Einar Dørum holder Venstres innlegg. Han elsker bier og humler. Byrådet driver en føre-var-politikk. Dette er viktige innspill som faller inn under en politikk som byrådet er tilhenger av. Komiteen er enstemmig i sin innstilling. Dette er spørsmål som handler om hvordan vi tar vare på artene rundt oss, sa Dørum.

18.55: Nå behandler bystyret detaljregulering – Heimlibakken 1, Ormøya.

-Espen Ophaug holder Venstres innlegg. Når vi vedtar reguleringsplanen tar vi hensyn til naturlandskapet og naturmangfoldet i området. Jeg er glad for at kommunen sørger for at vi har mange og gode friarealer, og også etter denne reguleringen vil det være et stort friområde til bruk for alle. Jeg er også slad for at flertallet i komiteen har samlet seg rundt byrådets alternativ, sa Ophaug.

19.07: Nå behandler bystyret forslag fra MDG om å kartlegge tomme eiendommer for bruk til barnehager.

-Espen Ophaug holder Venstres innlegg. En del av de forslagene vi debatterer i bystyret er å slå inn åpne dører. Dette er eksempel på en sak der forslaget handler om at byrådet og etatene skal gjøre noe de allerede gjør. Dette er standard prosedyre, så selv om forslaget er vel ment er det overflødig, sa Ophaug. Jeg synes heller ikke vi trenger en egen sak om hvilke bygg som står ledige, og det er helt unødvendig. Vi kan gjerne få forelagt en liste i et notat, og det kan vi helt uavhengig av vedtak, men en egen sak om dette vil vi ikke stemme for, sa Ophaug.

19.22: Nå behandler bystyret sak om erfaring med etablering av Oslo Business Region AS.

-Terje Bjøro holder Venstres innlegg. Oslo Business Region ble etablert i 2014 og Venstre mener vi har fått gode erfaringer med selskapet. Oslo skal være talentenes by og det stiller krav til oss som politikere om å tilrettelegge for nyetableringer, kreativitet, innovasjon og å gjøre Oslo til en enda mer attraktiv næringshovedstad. Da må vi tiltrekke oss talenter, ideer og investorer, sa Bjøro.

-Byråd Anne Siri Koksrud Bekkelund tar også ordet. Osloregionen skal tiltrekke seg og beholde talenter. Kommunen samarbeider med mange aktører for å oppnå dette. En tilretteleggerolle er det OBR har. Etableringen av OBR har vært, i mine øyne, meget vellykket. Med mål om å øke andelen oppstartsselskaper som lykkes har OBR gitt lavterskeltilbud. Man når bredt ut, og alle typer selskaper kan få informasjon. OBR har hatt en viktig rolle i arbeidet med profileringen av Osloregionen internasjonalt, blant annet i samarbeid med VisitOslo. Jeg mener vi får mye tilbake for det tilskudd vi gir til OBR, sa byråden.

19.44: Nå behandler bystyret sak salg av seks barnehagebygg og bortfeste til Stiftelsen Kanvas.

-Terje Bjøro holder Venstres innlegg og presiserer at byrådet bes gå i dialog med Godlia barnehage for å finne en god løsning i forbindelse med deres økning i tomtefesteavgift.

19.56: Nå behandler bystyret byrådets tertialrapport.

-Terje Bjøro holder Venstres innlegg. Tertialrapportene er alltid interessante, og viser at byen styres godt, sa Bjøro. Han trakk frem at flere bydeler har en utfordrende økonomisk situasjon og understreket at det fremdeles må arbeides for å redusere sykefraværet i kommunens virksomheter.

20.11: Bystyret behandler nå Oslo kommunes høringsuttalelse til revisjon av eierseksjonsloven.

-Odd Einar Dørum holder Venstres innlegg. Det som nå skjer i Groruddalen er en trussel mot stabile boforhold og sosial mobilitet. Det er en trussel mot det meste av det vi står for. Vi kan ikke undergrave grunnleggende verdier, og kan ikke støtte å fravike kravene. Det at man i komiteen har forsterket med 2/3-regel er veldig viktig, sa Dørum, og presiserte at forslagene tar høyde for eventuelle smutthull i regelverket.

20.31: Da er bystyret ferdig med sakskartet, varaordføreren holder den årlige juletalen. Inspirert av det sier bloggredaksjonen takk til alle fans for at de har lest bloggen i 2014, og ønsker hjertelig velkommen tilbake i 2015.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**