Venstre skeptiske til Rådmannens paviljong-priser

– Rådmannens utregning på 20 millioner kroner for paviljonger høres ikke bare fryktelig dyrt ut i forhold til de prisene andre har kommet frem til. Med slike priser lønner det seg jo i stedet å bygge ut dagens skoler permanent i stedet for å bygge paviljonger, mener Venstres gruppeleder i kommunestyret Christian Holstad Lilleng.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

 Beregninger viser at Karlshus skole bør bygges ut 1100kvm.

Beregninger viser at Karlshus skole bør bygges ut 1100kvm.
Foto: C.Lilleng

Det var i kommunestyret torsdag man behandlet tallene Rådmann Morten Svagård hadde lagt frem på hvor mye det ville koste Råde kommune å løse plassproblemene ved Karlshus og Spetalen barneskoler midlertidig gjennom paviljonger. — Investeringskostnadene Rådmannen hadde kommet frem til var henholdsvis ca 20,5 millioner kroner ved kjøp og ca 8,0 mill ved leie. I tillegg kommer årlige driftsutgifter på henholdsvis ca 2,5 og 3,5 millioner kroner, forteller Lilleng

Skolebruksplanen aktuell igjen?
Lilleng mener at med slike summer er det meget interessant å hente frem igjen Skolebruksplanen som ble behandlet i forrige kommunestyreperiode. – Det er ikke mer enn 1,5år siden Skolebruksplansutvalget la frem sin rapport for hvordan kommunen skulle forvalte sine skoler fremover. Utvalget kom frem til at Karlshus skole bør bygges ut 1100kvm til en pris av ca 23 millioner kroner, mens Spetalen bør rehabiliteres for 13mill og bygges ut 764kvm for 15,3 mill for å dekke fremtidens behov.

– Det vil altså si at for de 20 millionene Rådmannen vil bruke på midlertidige løsninger ved de to skolene, så kan man langt på vei løse plassproblemene ved en av skolene på permanent basis. Det har kommet kritikk på at vi ikke vedtok å bygge paviljongene med en gang, men de borgerlige partiene mener det er bedre å bruke noen måneder ekstra til å finne frem til de beste løsningene fremfor å hive oss på en løsning som ikke er holdbar i det lange løp. Bygges paviljongene vil det ta lang tid før en evt ny skole er på plass i Saltnes, det er i alle fall helt sikkert, fastslår Lilleng.

Nybygg eller restaurering/utbygging?
Alternativet til rehab/utbygging i skolebruksplanen er nybygg. Her beregnses en ny Karlshus skole til å koste 75 millioner kroner, mens Spetalen skole m/gymnastikksal vil koste 63millioner. — Man må gjøre noe ved begge skolene. Beholder vi dagens skolestruktur blir for eksempel valget i Saltnes bli mellom å rehabilitere og bygge ut for nærmere 30 millioner kroner, eller bygge nytt for 63 millioner kroner, forklarer Lilleng.

To 1-10-skoler?
– Vi i Venstre vil jo egentlig ha to stk 1-10-skoler, noe som blant annet underbygges i den nevnte skolebruksplanen hvor ungdomsskolens ledelse påpekte at det hadde vært bra for utviklingen av ungdomstrinnet i kommunen at det hadde vært ytterligere ett ungdomsskolemiljø i Råde. Dette alternativet må også tas med i beregningen dersom skolebruksplanen hentes opp fra skuffen, avslutter Lilleng.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**