Ungdommens kommunestyre i Råde?

– Det er et demokratisk problem at mange unge ikke engasjerer seg i samfunnsspørsmål. Venstre har i mange år gått inn for å senke stemmerettsalderen ved lokalvalgene til 16 år, forteller Venstres Christian Holstad Lilleng.
– Dagens unge er morgendagens beslutningstakere, nasjonalt og lokalt. Venstres filosofi er at de unge ikke bare bør gis opplæring, men også må gis ansvar.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

 Trine Thorvaldsen Ringdal og Alexander Ski Aasberg er eksempler på Rådes mest politisk aktive ungdommer.

Trine Thorvaldsen Ringdal og Alexander Ski Aasberg er eksempler på Rådes mest politisk aktive ungdommer.
Foto: CHL

Råde kommunestyre vedtok i 2001 å opprette et ungdomsråd. Det har vært varierende aktivitet i ungdomsrådet. Det er derfor gledelig når det meldes at det er sterkt økende politisk engasjement i Råde – unge som vil være aktive og som vil arbeide for saker som angår byens ungdommer.

– Venstre ønsker at de unge skal få større innflytelse på saksområder som berører ungdommen selv, noe som også er vedtatt av kommunestyret gjennom fremdriftsplan for handlingsprogrammet og økonomiplanen i ID115. Vårt hovedpoeng med forslaget er å gi de unge ansvar, tillit og innflytelse. Det er dette som kan skape et varig engasjement og et ønske fra ungdommen om å være med i politikk, forteller Råde Venstre-leder Lilleng.

Tilbakemeldingene fra ungdommene er at dagens ungdomsråd ikke fungerer optimalt og at de har for lite innspillsmuligheter.

Råde Venstre vil derfor be Råde kommunestyre om å gjøre vedtak om å sende følgende forslag ut på høring:
1) Ungdomsrådet legges ned og det opprettes i stedet et Ungdommens Kommunestyre (UK)
2) UK består av minimum et medlem fra hvert av til en hver til representerte partiene på Stortinget og/eller Råde kommunestyres ungdomspartier og en representant fra hver av skolene Spetalen, Karlshus, Ungdomsskolen og Tomb. Partier med null-tre representanter i kommunestyret har en representant mens partier med fire eller flere representanter har to representanter.
3) UK-medlemmene fra de politiske partiene velges innad i partiene og representantene fra skolene gjennom direktevalg på skolene. Alle velges for to år av gangen — utnevnelsen skjer i valgårene i oktober måned. UK-medlemmene kan maksimalt fylle 17 år det året de velges. Alle UK-medlemmer må være manntallsført i Råde kommune.
4) Ungdommens kommunestyre skal ta stilling til alle saker som fremmes i Kommunestyret og gi uttalelse de av disse sakene de ønsker å uttale seg om.
5) Ungdommens kommunestyre velger en representant til hvert av hovedutvalgene og til kommunestyret. UK-representantene har forslags- og talerett i utvalgene og talerett i kommunestyret.
6) Ungdommens kommunestyre bevilges et beløp hvert år på kommunebudsjettet som de disponerer fritt. UK skal fremlegge regnskap til kommunestyret hvert år i september måned.

Christian Holstad Lilleng

Christian Holstad Lilleng
Foto: Sissel K Haugen

– Dette er punkter vi har fått fra engasjerte ungdommer i bygda. Skal vi ta dem på alvor må vi også invovlere dem i prosessene som foregår i kommunen, avslutter Lilleng.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**