Uttalelse: Nei til datalagringsdirektivet

Årsmøtet i Rogaland Venstre vil at Stortinget skal si nei til datalagringsdirektivet. Direktivet bryter med rettsstatens prinsipper og med retten til privat kommunikasjon. Blir direktivet innført vil det gi staten innsyn over alle nordmenns kommunikasjonsmønstre og —nettverk

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Høyre har gått til valg på å stille seg kritisk til innføringer av nye lover som øker adgangen til, eller omfanget av, overvåking i samfunnet. Dette er helt i tråd med hva også Venstre mener. Rogaland Venstre håper at Rogaland Høyre bidrar til at Høyres landsmøte går imot datalagringsdirektivet og slik bidrar til at dette ikke blir implementert i Norge.

Den totale overvåkingen i samfunnet har allerede blitt meget omfattende. Ulike aktører sitter med utrolig mye informasjon om den enkelte og om bevegelsene våre. Når vi beveger oss, registreres informasjon bl.a. ved bompasseringer, gjennom kameraer plassert rundt om i byen og ved flyreiser må vi legitimere oss enten ved legitimasjon eller ved fingeravtrykk. Og når vi handler på internett og i ordinære forretninger med ulike typer kort registreres og lagres mye informasjon. Hvilke avisartikler vi leser på nett kan registres og hvilke hjemmesider vi besøker. All denne informasjonen kan registreres og lagres.

Å sikre borgerne rett til å få sitt privatliv respektert er grunnleggende i en demokratisk og liberal rettsstat.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**