Venstre ønsker mer demokrati

Flertallet i kommunestyret i Sola sa seg positive til delta i et prøveprosjekt med nedsatt stemmerettsalder i valget i 2015. Dessverre har Kommunal- og moderniseringsdepartementet vedtatt at vi likevel ikke fikk bli blant de nye kommunene som skulle få prøve ut ordningen med nedsatt stemmerettsalder denne gangen. Det er synd både for Sola og for de som nå ikke får sjansen til å ytre sine meninger gjennom demokratiske valg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**


Venstre mener at det bør innføres allmenn stemmerett for alle fra det året de fyller seksten. Erfaringene fra forsøksprosjektet de gjennomførte i 20 kommuner ved forrige valg, viser at seksten- og syttenåringene deltar på samme vis og i samme grad som de som var to år eldre.

Da saken ble behandlet i kommunestyret begrunnet Anja Berggård Endresen Venstres holdning slik:

Venstre mener at grensen for stemmerett skal settes ned til seksten år. Da er de ferdige med ti års skolegang og har samlet brukt flere skoledager til å sette seg inn i politikkens system, samt til å diskutere viktige samfunnsspørsmål. Vi regner dem som så selvstendige at de kan stifte sin egen familie, melde seg ut eller inn av kirkesamfunn, bli straffeforfulgte samt betale skatt. Da er det viktig at de også får en mulighet til å påvirke hvem som skal styre gjennom de politiske fora.

Anja Berggård Endresen

Foto: Mari Halvorsen

Det er derfor med skuffelse vi slår fast at Solas sekstenåringer denne gangen ikke får lov til å delta på likefot i de demokratiske prosesser som de som er to år eldre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**