Budsjett 2015: Sikrer framtiden for kommende generasjoner

Gruppeleder Per. A Thorbjørnsen holdt Stavanger Venstres hovedinnlegg i debatten om budsjett 2015 i bystyret mandag. Han fremhevet viktigheten av omstilling for å sikre at kommende generasjoner kan oppleve den samme velstanden og naturgleden som dagens generasjoner har vært en del av.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Per A. Thorbjørnsen, sint, stavanger, rogaland, alvorlig

Foto: Jo Straube

Klimaendringer Arktis

Foto: NTB scanpix

Les hele innlegget under:

Ordfører,

Det er med politisk stolthet Venstre er med i nok et budsjettforslag. Vi tror at samarbeid og konsensus er det som bringer oss videre. Det er et ocean mellom det å sette seg ned med kun partifeller og skape et budsjett kontra det at seks ulike partigrupperinger skal bli enige. Betydningen og nødvendigheten av evnen til å samarbeide i Stavangerpolitikken er sterkt undervurdert.

Les også: — Klimavennlig budsjettforslag

Der er med stor politisk uro Venstre vurderer skatteinntektene neste år. En vekst på over fire prosent synes langt på vei urealistisk. Makter vi å få mer penger i bykassen enn vi forventet, skal ikke en krone brukes til nye tiltak. Vi må satse alt på å makte å opprettholde det driftsnivået vi vedtar i dag.

Det er ikke av stolthet, men nødvendighet at Venstre nå er med å øke eiendomsskatten. Vi flyter egentlig over av skattekroner i Stavanger, men vi får ikke beholde nok! Nå erkjenner vi at hensynet til å opprettholde dagens tjenestestandard langt på vei triumfer eiendomsskatten. Det var ingen enkel vei utenom. Men vi bruker den med kirurgisk presisjon. Det er lettere å forsvare å bruke den når skatteinntektene reduseres, enn når vi setter rekord i skatteinntekter!

Les også: Budsjett 2015: Skrøyd av kulturlivet i Stavanger

Det er med stort alvor Venstre vil arbeide for en fornyelse av næringslivsstrukturen i regionen. Det vil handle om innovativt arbeid, om grunderideer. Vi vil fortsatt være en by som forvalter ikke-fornybarenergiindustri i fremtiden. Men overgangen til fornybarenergiindustri og helt nye arbeidsplasser, langt unna olje og gass, må skje raskere og mer intensivt enn vi bare for noen få år siden hadde trodd.

Når alt kommer til alt handler det ikke om sykehjemsplasser eller skoletilbud. Det handler om at vi må omstille oss. Det handler om at vi må begynne å tenke mer grønt for å nå klimamålene og følge med på utviklingen som skjer rundt oss. Med dagens tempo er det brukt opp på 20 år. Når alt kommer til alt handler det om å redde planten, så våre barnebarn kan oppleve den velstand, de naturopplevelser og den frihet som generasjonene i den sal gjør nå.

Takk.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**