Budsjett 2015: Klimavennlig budsjettforslag

— Flertallspartiene sitt budsjett vil bidra til at Stavanger blir mer klimavennlig, sa Kjartan Alexander Lunde (V) i bystyret sin budsjettdebatt mandag ettermiddag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Venstre + Miljø = Sant

Foto: Akershus Venstre

 Venstres Kjartan Alexander Lunde snakket om miljø og klima i budsjettdebatten mandag.

Venstres Kjartan Alexander Lunde snakket om miljø og klima i budsjettdebatten mandag.
Foto: Jo Straube

Les hele innlegget under:

Ordfører,

Det at noen av oljeselskapene holder litt tilbake har vist oss at deler av økonomien vår er for oljeavhengig. Vi må rigge Stavanger for framtiden. Overgangen til mer fornybar og nye arbeidsplasser og nye næringsbein må skje raskere.

Bystyret har tidligere gjort modige vedtak om å kutte klimautslippene. Men vi må framover gjøre enda mer enn dette. FNs klimapanel sin siste rapport understreker behovet for at vi i ennå større grad bidrar til å dra byen vår i en mer klimavennlig retning.

Stavanger sitt budsjett legger opp til flere gode tiltak som vil styrke dette arbeidet. Og ordfører, flertallet sitt budsjettforslag, styrker dette ennå mer. Det er gledelig.

Flertallet legger opp til en fortsatt klimasatsning. Kommunen må fortsette arbeidet med å få i gang pilotprosjekter med smarthussatsning i samarbeid med Lyse og private aktører.

Flertallspartiene legger også opp til at nullutslippsbiler fortsatt skal være hovedregelen i nye anskaffelser. Det er bra.

Kommunen må legge til rette for at det skal være enkelt for innbyggerne å bidra til å redusere klimautslippene. Vi ønsker at kommunen skal bidra med informasjon til innbyggerne om hvordan de kan bidra til å være mer klimavennlige.
For vi må alle bidra til å redusere klimautslippene. Alle innbyggerne i byen vår må bidra for å redusere sine utslipp. Og det må bli enklere å vite hvordan det kan gjøres for den enkelte.

Etter et tidligere vedtak fra flertallspartiene så gjennomfører det nå et omstillingsprosjekt innen energiledelse og effektiv drift. Prosjektet er inne i sitt andre år og vil bli ferdigstilt i 2016. Her vil vi nedjustere energiforbruk i en mengde kommunale byggene med 25 prosent.

Samtidig ser vi ordfører, at satsningen på sykkel som flertallspartiene har fått til begynner å gi resultater. Flertallspartiene har tidligere avsatt 50 millioner for å satse på sykkel.
Resultatene begynner nå å vise. I november var oppgangen på 37 prosent flere syklende enn samme måned i fjor.

Sykkelsatsningen som har kommet de siste par årene står det respekt av. Flertallspartiene legger opp til at det skal legge til rette for nye sykkeltraseer og forsterke innsatsen med å utbedre eksisterende traseer til en høyere standard.

Gjennom belønningsavtalen har kommunene på Nord-Jæren sluttet seg til et mål om 0 % vekst i biltrafikken de kommende fire årene.

Dette innebærer flere syklende, Flere kollektivreisende, økt framkommelighet for næringstransporten, reduserte klimagassutslipp og mindre støybelastning

Ordfører, jeg tror flertallspartiene sitt budsjett vil bidra til at Stavanger blir mer klimavennlig.

Det er utrolig bra at vi har et flertall som tør å tenke på framtiden og tar viktige grep som bidrar til nettopp det.

Takk.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**