Vil innføre vrakpant for fritidsbåtar, campingvogner og lastebilvrak

Fritidsbåtar er eit aukande miljøproblem, men det treng dei ikkje vere. Venstre vil innføre ei panteordning slik at båtar ikkje treng å belaste naturen når dei er vraka, seier Sogn og Fjordane Venstre sin førstekandidat, Sveinung Rotevatn.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Båtar som eigar ikkje lenger ynskjer å ha blir ofte senka, brent på bål, eller plassert vekk. Dette gjeld omlag 5000 båtar kvart år. Få blir levert til godkjende mottak.

Sveinung Rotevatn

Foto: Fotograf Vidar Helle

– Dette er eit stort og sjenerande miljøproblem, og difor vil Venstre innføre ei panteordning for fritidsbåtane for å stimulere til at eigarane av båtane leverer dei inn til avfallshandtering eller gjenvinning, seier Sveinung Rotevatn.

– Vi har allereie ei slik ordning for bilar, og denne fungerer veldig bra. No er det på tide at vi utvidar denne til også å gjelde fritidsbåtar, campingvogner, og buss- og lastebilvrak, seier Rotevatn vidare.

Venstre føreslo i Stortinget å setje av 52 millionar kroner til ei slik panteordning. Med ein pant på 2.500 kr vil ordninga i følge Finansdepartementet sine utrekningar koste 14 millionar for fritidsbåtar, 8 millionar for campingvogner, og omlag 30 millionar for bussvrak og lastebilvrak.

– Dette vil vere ei miljøvenleg ordning som vil gjere det enklare for folk å ta grøne val i kvardagen, seier Rotevatn.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**