ØNSKER TEKNOLOGIREFORM

Venstre vil modernisere offentlige sektor gjennom en stor satsning på digitale løsninger på velferdsområdet. Målsetningen er at minimum 25 prosent av kroniske pasienter med for eksempel diabetes og hjerteproblemer behandles og har kontakt med helsevesenet via telemedisinske løsninger.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Velferdsteknologi

Foto: Ukjent

Adresseavisen (18.10.12) har en sak om hvilke positive effekter bruk av GPS kan få for for personer med demens, deres pårørende og kommunale tjenester. Venstre mener at en satsing på helseteknologi vil være helt avgjørende for å ivareta lokale helsetjenester med kvalitet i fremtiden.

– Det et stort potensial i nye løsninger for å møte fremtidens omsorgsbehov. En teknologireform vil kreve store investeringer i utstyr og etter- og videreutdanning, men vil gi høyere kvalitet og sparte driftskostnader på sikt, sier Jon Gunnes og Ina Roll Spinnangr fra Trondheim Venstre. – Det i dag er fullt mulig å erstatte noen av pasientenes fysiske fremmøte hos lege eller sykehus med bruk av teknologi. Det er et stort potensial for å ta i bruk hjemmemonitorering mer enn i dag, hvor pasientenes sunnhetstilstand kan overvåkes fra brukerens eget hjem.

– Bruken av digitale løsninger kan lette kronikernes hverdag, og ønsker å gi pasienter en rett til å velge digitale løsninger i det offentlige tilbudet, når det gjelder hjemmepleie, rehabilitering og kroniske pasienters kontakt med helsevesenet. Rettigheten skal gjelde fra 2015 og gjelder uansett i hvilken kommune man bor, og hvilken lege og sykehus man er tilknyttet, forteller Venstres kommunalråd og stortingskandidat Jon Gunnes. – Vi har få bedrifter i Norge som utvikler slik teknologi, og disse finnes hovedsakelig innen IKT. Samtidig er etterspørselen og innkjøpene små og oppdelte, og hver kommune har ansvar for sitt eget omsorgstilbud. Vi mener det må settes av midler til utviklingsprosjekter og at det må legges til rette for informasjonsutvikling mellom kommuner, bedrifter og universitets- og forskningsmiljøer, sier Spinnangr.

Her ser du hva Venstre vil:

Gjennomføre en digitaliseringsreform i det offentlige velferdstilbudet.
Gi utvalgte kronikergrupper — i første omgang diabetikere, hjertepasienter og pasienter som lider av kronisk obstruktiv lungesykdom rett til å kunne velge telemedisinske behandlingsformer fra 2016.
Utdanne ansatte i offentlige servisfag i å kunne levere digital velferd på en nærværende og etisk forsvarlig måte
Utdanne hjemmehjelpen i hvordan de bruker digitale løsninger i kontakten med de eldre.
Innføre mer vekting av telemedisinske behandlingsformer i de økonomiske tildelingene til helseforetakene.
Bygge ut telemedisinske avdelinger på alle sykehusene, og heve kvaliteten på et desentralisert helsetilbud.
Modernisere eldreomsorgen og rehabiliteringen ved at minst 25 prosent av hjemmebesøkene hos pasientene i hjemmepleien helt eller delvis erstattes med digital velferd i løpet av stortingsperioden.
Etablere et Nasjonalt Velferdsteknologisk senter.
Innføre innhenting av forhåndsgodkjenning ved bruk av helseteknologi for demente, som for eksempel GPS

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**